Connect with us

PRAVO

Zakon o sprječavanju pranja novca usklađen s preporukama FATF-a

Savjet ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, s ciljem njegove harmonizacije sa standardima i preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Objavljeno

 


Riječ je o Prijedlogu zakona koji nosi oznaku „E“, kao svojevrsnom potvrdom usklađivanja s zakonodavstvom Europske unije u ovoj oblasti.

Uz proširenje definicije terorističke organizacije, ovim izmjenama i dopunama se, između ostalog, otklanjaju nedostaci u oblasti prijenosa novca i novčanih instrumenata preko granice te se jasnije definira način i sredstva dostavljanja podataka FOO-u. 

Ministarstvo sigurnosti dostaviće Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama sa sjednice Parlamentranoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva sigurnosti o potrebi izrade procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH radi sagledavanjamogućnosti za efikasno angažovanje raspoloživih financijskih, tehničkih i ljudskih resursa u borbi protiv financijskog kriminala.

Procjena prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH, u skladu s Prvom preporukom FATF-a, predstavlja sveobuhvatan proces prikupljanja i analize relevantnih podataka kako bi se procijenio stupanj izloženosti pojedinačnih sektora pranju novca i finansiranju terorizma.

Ministarstvo sigurnosti će za njenu izradu pribaviti neophodnu suglasnost entitetskih vlada i Brčko Distrikta BiH te će Vijeću ministara BiH predložiti članove radne grupe za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH.

Reklama

Za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i financiranja terorizma u BiH, po dobijanju saglasnosti entiteta, bit će zatražena tehnička pomoć Svjetske banke, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

 

Izvor: Večernji.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu