Connect with us

TEHNOLOGIJA

ERP u svjetu Androida

SVIJET – Kada govorimo o modernom ERP‑u, mogućnost rada sa mobilnih uređaja se podrazumeva.

Objavljeno

 


AB Soft takvu opciju nudi već godinama, a najnovija verzija aplikacije pokriva poslove popisa i terenske prodaje i razvijena je za sveprisutni Android

Za AB Soft‑ov poslovno‑informacioni sistem rad na mobilnim uređajima nije novost. Ova solucija je podržana već godinama i uspješno se koristi u poslovima kao što su inventari. To rješenje je najprije razvijeno za Microsoft Windows operativni sistem, ali kako je Android definitivno zavladao tržištem, obezbjeđena je i aplikacija koja, pored poslova vezanih za popis, pokriva i terensku prodaju.

Lako i brzo
Arhitekta ove aplikacije Goran Milovanović kaže da su mnoge prednosti na strani Android‑a. Široko dostupna ogromna paleta uređaja, različitih kako po tipu tako i po performansama i cijeni, čini da praktično nema prepreke u izboru i primjeni.

Bar4A možete da pokrenete kako na pametnim telefonima, tako i na tabletima, a jedino ograničenje je da se koristi verzija 4.1.2 ili novija. Kada malo razmislimo, danas skoro i da nema uređaja koji koristi stariju verziju Androida.

Da biste koristili Bar4A nije potrebna stalna veza sa bazom podataka. Sistem je realizovan tako da se na uređaj u procesu sinhronizacije prenose svi neophodni podaci, a da se potom same aktivnosti, bilo tokom popisa ili terenske prodaje, obavljaju u takozvanom off‑line režimu. Ovakav način rada je odabran na osnovu dugogodišnjeg iskustva u razvoju i primeni mobilnih aplikacije. Milovanović kaže da, iako je danas široko rasprostranjena dostupnost Interneta sa mobilnih uređaja, za poslovne primene u kojima se očekuje visoka pouzdanost transakcija nad bazom podataka, kritični nivo brzine i stabilnosti nije dostignut. To se ne odnosi samo na prenos podataka preko Interneta, na primer kroz mreže mobilnih operatera, već i u slučajevima kada su mobilni uređaji preko WiFi‑ja povezani u lokalnu računarsku mrežu. Malo veći magacin je teško pokriti kvalitetnim WiFi signalom. U takvim uslovima, svako rješenje on line pristupa do baze zna da značajno uspori, pa čak i da onemogući rad.

Sam rad, kako smo se uvjerili tokom demonstracije, je veoma intuitivan i logičan. Od prvih koraka, instalacije i podešavanja parametara rada, sve liči na bilo koju drugu Android aplikaciju. Unos podataka, koji je najvažniji za nesmetano obavljanje posla, je moguć na više načina. Na primer, izbor artikala može da bude preko tastature, izborom, odnosno pretragom šifarnika ili očitavanjem bar‑koda. Da bi se olakšao unos količina, zavisno od funkcionalnosti koja se koristi, početna može da bude predefinsana kroz parametre aplikacije, a svaki kreirani dokument se, sve do sihronizacije i finalnog prenosa u centralni sistem, čuva u jednoj od fascikala koje su na raspolaganju. Ovaj način rada je dobro poznat korisnicima AB Soft‑ovog ERP‑a, tako da je proces prilagođenja sa desktop na Android aplikaciju praktično trenutan.

Reklama

Veza sa centralom
Sihronizacija podataka sa centralnim sistemom je moguća u svakom trenutku rada. Dovoljno je samo postojanje kvalitetne veze sa Internetom ili lokalnom računarskom mrežom. Tokom sinhronizacije dokumenti kreirani na mobilnom uređaju se prenose u bazu podataka i, po potrebi se ažuriraju šifarnici, parametri i prava pristupa funkcionalnostima sistema. Vodilo se računa da se cijeli postupak odvija sa što manjim zauzećem mrežnih resursa čime se proces skraćuje, uz povećanje pouzdanosti transakcija.

Izvor:PC PRESS

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu