Connect with us

TEHNOLOGIJA

ERP u svjetu Androida

SVIJET – Kada govorimo o modernom ERP‑u, mogućnost rada sa mobilnih uređaja se podrazumeva.

Objavljeno

 


Izvor:

AB Soft takvu opciju nudi već godinama, a najnovija verzija aplikacije pokriva poslove popisa i terenske prodaje i razvijena je za sveprisutni Android

Za AB Soft‑ov poslovno‑informacioni sistem rad na mobilnim uređajima nije novost. Ova solucija je podržana već godinama i uspješno se koristi u poslovima kao što su inventari. To rješenje je najprije razvijeno za Microsoft Windows operativni sistem, ali kako je Android definitivno zavladao tržištem, obezbjeđena je i aplikacija koja, pored poslova vezanih za popis, pokriva i terensku prodaju.

Lako i brzo
Arhitekta ove aplikacije Goran Milovanović kaže da su mnoge prednosti na strani Android‑a. Široko dostupna ogromna paleta uređaja, različitih kako po tipu tako i po performansama i cijeni, čini da praktično nema prepreke u izboru i primjeni.

Bar4A možete da pokrenete kako na pametnim telefonima, tako i na tabletima, a jedino ograničenje je da se koristi verzija 4.1.2 ili novija. Kada malo razmislimo, danas skoro i da nema uređaja koji koristi stariju verziju Androida.

Da biste koristili Bar4A nije potrebna stalna veza sa bazom podataka. Sistem je realizovan tako da se na uređaj u procesu sinhronizacije prenose svi neophodni podaci, a da se potom same aktivnosti, bilo tokom popisa ili terenske prodaje, obavljaju u takozvanom off‑line režimu. Ovakav način rada je odabran na osnovu dugogodišnjeg iskustva u razvoju i primeni mobilnih aplikacije. Milovanović kaže da, iako je danas široko rasprostranjena dostupnost Interneta sa mobilnih uređaja, za poslovne primene u kojima se očekuje visoka pouzdanost transakcija nad bazom podataka, kritični nivo brzine i stabilnosti nije dostignut. To se ne odnosi samo na prenos podataka preko Interneta, na primer kroz mreže mobilnih operatera, već i u slučajevima kada su mobilni uređaji preko WiFi‑ja povezani u lokalnu računarsku mrežu. Malo veći magacin je teško pokriti kvalitetnim WiFi signalom. U takvim uslovima, svako rješenje on line pristupa do baze zna da značajno uspori, pa čak i da onemogući rad.

Sam rad, kako smo se uvjerili tokom demonstracije, je veoma intuitivan i logičan. Od prvih koraka, instalacije i podešavanja parametara rada, sve liči na bilo koju drugu Android aplikaciju. Unos podataka, koji je najvažniji za nesmetano obavljanje posla, je moguć na više načina. Na primer, izbor artikala može da bude preko tastature, izborom, odnosno pretragom šifarnika ili očitavanjem bar‑koda. Da bi se olakšao unos količina, zavisno od funkcionalnosti koja se koristi, početna može da bude predefinsana kroz parametre aplikacije, a svaki kreirani dokument se, sve do sihronizacije i finalnog prenosa u centralni sistem, čuva u jednoj od fascikala koje su na raspolaganju. Ovaj način rada je dobro poznat korisnicima AB Soft‑ovog ERP‑a, tako da je proces prilagođenja sa desktop na Android aplikaciju praktično trenutan.

Reklama

Veza sa centralom
Sihronizacija podataka sa centralnim sistemom je moguća u svakom trenutku rada. Dovoljno je samo postojanje kvalitetne veze sa Internetom ili lokalnom računarskom mrežom. Tokom sinhronizacije dokumenti kreirani na mobilnom uređaju se prenose u bazu podataka i, po potrebi se ažuriraju šifarnici, parametri i prava pristupa funkcionalnostima sistema. Vodilo se računa da se cijeli postupak odvija sa što manjim zauzećem mrežnih resursa čime se proces skraćuje, uz povećanje pouzdanosti transakcija.

Izvor:PC PRESS

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu