Connect with us

INVESTICIJE

ERS u gradnju Buk Bijele ulaže 382 miliona KM

BANJALUKA – Vlada RS donijela je rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane (HE) Buk Bijela na rijeci Drini, konzorcijumu koji su organizovali „Elektroprivreda RS“ i njeno zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada, potvrđeno je „Nezavisnim“.

Objavljeno

 


Izvor:

 

U okviru toga, Vlada RS dala je i saglasnost na Prijedlog ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela, na području opštine Foča, u čiju izgradnju je predviđeno ulaganje od oko 382 miliona maraka.

Kako nam je potvrđeno, ugovor o koncesiji između resornog ministarstva industrije, energetike i rudarstva i „Elektroprivrede RS“ trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, potvrdio je da u narednom periodu slijede nova ulaganja u energetski sektor.

Reklama

„Uskoro počinju aktivnosti na izgradnji hidrocentrale Buk Bijela, za koju je Vlada dodijelila koncesiju kompaniji ‘Elektroprivreda RS’, koja će u narednom periodu investirati u izgradnju hidroelektrane“, rekao je Đokić.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da je ovaj konzorcijum dostavio ponudu za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka, za izgradnju i korištenje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, procijenjene instalisane snage od 93,52 megavata.

Naime, nakon razmatranja ponude konzorcijuma, Vlada RS je 4. marta ove godine donijela odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije.

„U skladu sa Zakonom o koncesijama, sproveden je pregovarački postupak za dodjelu koncesije i definisani su elementi Ugovora o koncesiji, a na Prijedlog ugovora saglasnost je dala i Komisija za koncesije“, naveli su iz resornog ministarstva.

Reklama

Oni su precizirali da se koncesija dodjeljuje na period od 50 godina, a da je vrijednost investicije 382.407.793 marke.

„Visina jednokratne koncesione naknade iznosi 764.816 KM, a koncesionar je dužan da istu uplati pri zaključenju ugovora. Naknada za korištenje iznosi 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti“, rekli su iz ovog ministarstva.

Prema njihovim riječima, za osnivanje privrednog društva ostavljen je rok od 12 mjeseci, a potpisnik Ugovora o koncesiji biće „Elektroprivreda RS“, uz saglasnost ZP „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad. Ovo za „HE na Drini“ predstavlja svakako najznačajniji razvojni projekat u budućnosti, gdje je procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE Buk Bijela 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani proticaj 350 metara kubnih vode u sekundi.

Prema našim saznanjima, slijede i aktivnosti na osnivanju zajedničkog preduzeća HE Buk Bijela.

Reklama

Mile Lakić, direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad, rekao je juče da će se aktivnosti na ovom projektu odvijati po planu, nakon potpisivanja koncesionog ugovora, što se očekuje narednih dana.

„Nakon toga, u skladu sa sporazumom koji imamo sa ERS, godina dana je određena za pripremne radove i pripremne aktivnosti i nakon toga će biti formirano preduzeće koje će upravljati izgradnjom Buk Bijele“, rekao je Lakić.

Dodao je da će njihov ulog u startu biti uložena sredstva na licu mjesta, a to je infrastruktura, određeni građevinski objekti te dio opreme koja može da se iskoristi od perioda kada su ranije započete aktivnosti na ovom projektu.

„Ta imovina procijenjena je na oko devet miliona evra i to ulazi sutra u ukupnu investicionu vrijednost“, rekao je Lakić.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu