Evropski strah od Kine

0

Gde leži strah Evropljana u eri online trgovine?

U dve riječi – igračaka i odeće. U 2015. je za te dve kategorije proizvoda bilo neophodno preduzeti najveći broj “korektivnih mijera”. Otrovne i/ili na neki drugi način opasne igračke imale su učešće od 27% a isto takva odjeća, tekstil i modni artikli nešto manje – 17%.

Za pomenute proizvode je i u 2014. izdato najviše upozorenja. Kada su u pitanju vrste opasnosti, 25%o svih upozorenja je izdato na račun hemijske opasnosti, ponajviše hemijskih otrova u proizvodima, dok je 22% proizvoda predstavljalo opasnost od povreda. Opasnost od povreda je u prethodnom izvještaju bila prva na listi upozorenja, saopšteno je na sajtu delegacije Evropske unije u Srbiji.
Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet).

Evropska komisija, države članice i preduzeća sarađuju kako bi nebezbjedni proizvodi bili povučeni sa evropskog tržišta.

Sistem brzog upozoravanja od 2003. omogućuje brzo širenje informacija između država članica i Komisije o opasnim neprehrambenim prozvodima koji su povučeni i/ili opozvani sa tržišta bilo gde u Evropi. Na ovaj način se preduzimaju propratne mjere (zabrana/obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih organa o zabrani uvoza) na cijeloj teritoriji EU.

U 2015. je u sistemu brzog upozoravanja zabilježeno 2.072 upozorenja i 2.745 propratnih mjera. Kada jedna država članica izda upozorenje, druge zemlje mogu da pronađu proizvod na svojim tržištima i regiji.
Sistemom je trenutno obuhvaćena 31 zemlja (države članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška). Sistem brzog upozoravanja funkcioniše zahvaljujući svakodnevnoj saradnji između država članica.

Izvor: Mondo