Connect with us

PRAVO

Zakon o ličnom bankrotu?

Lični bankrot prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu njihovih dugova i potraživanja. Ukoliko Republika Srpska i Federacija BiH dobiju ovaj zakon, bila bi uređena opša pravila o stečaju potrošača, te bi se stvorile pretpostavke za otvaranje postupka stečaja potrošača pred sudovima.

Objavljeno

 


Zakon o ličnom bankrotu, po sličnim principima, već se primjenjuje u susjednoj Hrvatskoj.  Cilj Zakona je poštenog potrošača osloboditi obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima. Poštenje potrošača utvrđuje sud, uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka stečaja te njegovo ponašanje tokom sudskog postupka i razdoblja provjere ponašanja.

Novi Zakon sigurno neće biti čarobni štapić kojim će biti rješeni problemi prezaduženih građana ali svakako može biti mehanizam koji će dužniku dati mogućmost za novi početak. Bitno je naglasiti da ovim zakonom ljudi ne smiju biti zavarani i dovedeni u zabludu da se radi o oslobađanju od postojećih dugova te da lični bankrot može pokrenuti isključivo dužnik. Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih država u Europi koja nema institut ličnog stečaja.

 

Izvor: Federalna.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu