Pregovori za posao: Kako dobiti platu koju zaslužujete?

0

Naravno, poslodavcima ovakav stav kandidata odgovara jer onda sami mogu odrediti iznos mjesečne plate, što znači da čak i vrlo poželjnom kandidatu mogu ponuditi onoliko koliko im odgovara, a to je gotovo uvijek puno manje od onoga što bi potencijalni zaposlenik htio.

Za većinu ljudi pregovaranje o plati poprilično je neugodna situacija, a kako se u tome snašla i koliko je izgubila, objašnjava Jenna Goudreau, novinarka Business Insidera…

„Dan prije završetka fakulteta dobila sam poziv od menadžera jedne kompanije. Sedmicama prije toga bila sam na nekoliko neuspješnih razgovora, a ovo je bio posao koji sam zaista htjela.

Pažljivo sam slušala ponudu. Plata nije bila velika, ali ja sam bila početnik i više od toga nisam ni mogla očekivati pa sam gotovo bez razmišljanja prihvatila posao. Ostatak dana bila sam izvan sebe, sretna i usmjerena na budućnost koja me čeka…

Nakon nekoliko mjeseci ili čak godina, shvatila sam da sam napravila užasnu pogrešku. Nisam pregovarala za svoju platu. Nisam čak ni zastala da bih razmislila o ponudi. Bilo je to vrijeme globalne financijske i ekonomske krize, otpuštanja radnika i usporenog rasta plata, a ja sam doslovno bila u vrlo nezahvalnoj početničkoj poziciji.

U svemu tome nisam sama niti sam jedina koja je pogriješila. Da sam znala da sam trebala pitati i da većina poslodavaca to zapravo i očekuje, zasigurno bih pokušala…“

Istraživanje CareerBuildera pokazalo je da gotovo polovica (49% ) svih radnika prihvati prvu ponudu koju im poslodavac ponudi. Ovaj je postotak vrlo vjerojatno još i veći kad je riječ o prvim poslovima jer je isto istraživanje pokazalo da će radnici do 35 godina, za razliku od svojih starijih kolega, u puno manjoj mjeri pregovarati oko plate.

Prema analizi stranice Salary.com, profesionalci koji pregovaraju oko svojih početnih plata i to isto čine svakih nekoliko godina, u prosjeku tokom  krijere zarade 1 milion dolara više od onih koji to ne čine. Dok se gubitak od dodatnih nekoliko hiljada dolara možda ne čini kao velika stvar, nakon nekog vremena postane vrlo bitan.

Ako ne pregovarate ili ne želite pregovarati, to je isključivo vaša stvar jer ne možete biti sigurni da bi poslodavac prihvatio vaš zahtjev za većom platom čak ako ga i pitate, no kao i u svemu u životu – ako ne probate, sigurno nećete uspjeti.

 

Izvor: Zimo hr