Connect with us

BIZLIFE

Pregovori za posao: Kako dobiti platu koju zaslužujete?

Jeste li ikada pregovarali o visini plate ili se izborili za povišicu koju zaslužujete? Većina kandidata smatra da tokom prvog razgovora s poslodavcem nije dobro pokrenuti pitanje o plati.

Objavljeno

 


Naravno, poslodavcima ovakav stav kandidata odgovara jer onda sami mogu odrediti iznos mjesečne plate, što znači da čak i vrlo poželjnom kandidatu mogu ponuditi onoliko koliko im odgovara, a to je gotovo uvijek puno manje od onoga što bi potencijalni zaposlenik htio.

Za većinu ljudi pregovaranje o plati poprilično je neugodna situacija, a kako se u tome snašla i koliko je izgubila, objašnjava Jenna Goudreau, novinarka Business Insidera…

„Dan prije završetka fakulteta dobila sam poziv od menadžera jedne kompanije. Sedmicama prije toga bila sam na nekoliko neuspješnih razgovora, a ovo je bio posao koji sam zaista htjela.

Pažljivo sam slušala ponudu. Plata nije bila velika, ali ja sam bila početnik i više od toga nisam ni mogla očekivati pa sam gotovo bez razmišljanja prihvatila posao. Ostatak dana bila sam izvan sebe, sretna i usmjerena na budućnost koja me čeka…

Nakon nekoliko mjeseci ili čak godina, shvatila sam da sam napravila užasnu pogrešku. Nisam pregovarala za svoju platu. Nisam čak ni zastala da bih razmislila o ponudi. Bilo je to vrijeme globalne financijske i ekonomske krize, otpuštanja radnika i usporenog rasta plata, a ja sam doslovno bila u vrlo nezahvalnoj početničkoj poziciji.

U svemu tome nisam sama niti sam jedina koja je pogriješila. Da sam znala da sam trebala pitati i da većina poslodavaca to zapravo i očekuje, zasigurno bih pokušala…“

Reklama

Istraživanje CareerBuildera pokazalo je da gotovo polovica (49% ) svih radnika prihvati prvu ponudu koju im poslodavac ponudi. Ovaj je postotak vrlo vjerojatno još i veći kad je riječ o prvim poslovima jer je isto istraživanje pokazalo da će radnici do 35 godina, za razliku od svojih starijih kolega, u puno manjoj mjeri pregovarati oko plate.

Prema analizi stranice Salary.com, profesionalci koji pregovaraju oko svojih početnih plata i to isto čine svakih nekoliko godina, u prosjeku tokom  krijere zarade 1 milion dolara više od onih koji to ne čine. Dok se gubitak od dodatnih nekoliko hiljada dolara možda ne čini kao velika stvar, nakon nekog vremena postane vrlo bitan.

Ako ne pregovarate ili ne želite pregovarati, to je isključivo vaša stvar jer ne možete biti sigurni da bi poslodavac prihvatio vaš zahtjev za većom platom čak ako ga i pitate, no kao i u svemu u životu – ako ne probate, sigurno nećete uspjeti.

 

Izvor: Zimo hr

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu