Connect with us

BIZLIFE

Neslaganje sa šefom

Ukoliko se ne slažete sa svojim šefom, trebali biste s njim razgovarati, samo trebate odabrati pravo vrijeme i mjesto.

Objavljeno

 


Nikada se sa šefom ne razgovara bilo kad i bilo gdje, kako se ne bi krivo protumačilo i kako razgovor ne bi završio kako ne treba.

Niti jednoj nadređenoj osobi se neće svidjeti vaše neslaganje. Stoga je vrlo bitno na koji način ćete to iznijeti, te je vrlo bitno da tokom razgovora ne dokazujete da ste vi u pravu, nego da pokušate pronaći riješenje koje će svakome odgovarati.

Prilikom sastanaka na kojima sudjeluje i šef ili neka od nadređenih osoba, vi nikada ne smijete pokazati neslaganje! Uvijek se pred drugima morate slagati sa svojim šefom te vaše poslovne probleme zadržati za sebe. Šef pred drugima za vas treba biti zakon, i to nemojte zaboraviti.

Svoje nezadovoljstvo i drugačije mišljenje šefu nikada nemojte izgovarati u afektu i kada ste ljuti, ili kada oko vas nije mirno okruženje. “loše” stvari moraju pronaći pravo vrijeme i pravo mjesto kako bi se riješile.

Ukoliko vam je nadređena osoba ona koja ne može prihvatiti nezadovoljstvo ili neslaganje sa njegovim mišljenjem, pokušajte razgovarati sa osobom koja je nadređena vašem nadređenom, ukoliko vaš nadređeni nema nikoga iznad sebe, a ne može prihvatiti neslaganje sa njegovim mišljenjem, onda ili prihvatite raditi na taj način ili promijenite posao.

Uvijek prilikom razgovora sa svojim nadređenim trebate imati na pameti da niste u ravnopravnom položaju, te da između nadređenog i zaposlenika postoji hijerarhija. Isto tako uvijek morate imati poštovanja prema svom nadređenom, ali mora ga imati i on prema vama.

Reklama

Ukoliko se ne slažete sa mišljenjem svog nadređenog, to neselaganje iznesite samo nedređenom, a ne kolegama. Jer izreći kolegama svoje nezadovoljstvo, je igranje pokvarenog telefona, koji će uvijek stići do nadređenog, i biti će gore nego da ste mu sami rekli.

Prilikom iznošenja neslaganja nadređenoj osobi, morate paziti kako se izražavate i kako predstavljate problem. Obavezno se postavite da ne razmišljate kontra, nego samo da mislite da drugačije možete zajedno riješiti problem.

Prilikom iznošenja problema budite profesionalni, te pokažite poštovanje, a ukoliko vaše mišljenje ne bude prihvaćeno, nema veze, jer je bitno da ostavite dobar dojam.

 

Izvor: Savjetnica

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu