Connect with us

FINANSIJE

Ko su najbogatiji Srbijanci?

BEOGRAD – Prva na listi najuspješnijih kompanija u Srbiji, prema „Forbsovoj“ listi, za 2016. godinu je Kostićeva „MK grupa“. 

Objavljeno

 

Na drugom mjestu je „Delta holding“, a treći je „Knez petrol“. Prate ih „Veletabak“, „Viktorija grupa“, „Nelt“, „MPC holding“, DIS, „Farmalogist“ i „Mocart“.

Svi zajedno su ostvarili nepune tri milijarde evra prihoda, što je, kako primjećuje „Forbs“, svega polovina onoga što je Miroslav Mišković nekada sam zarađivao.

„Forbs“ je posljednju listu pravio prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2014. godinu, pošto se prošlogodišnji još objavljuju.

Kostićev biznis je u 2014. imao 537 miliona evra prihoda i gubitak od pet miliona evra. Prošle godine je, međutim, upisao prihode od 501 milion evra. Iako je imao pad od 6,7 odsto, Kostić je 2015. završio sa profitom od 47 miliona evra.

Miškovićeva kompanija je u 2014. imala 433,6 miliona evra prihoda, a operativan profit je iznosio 51,1 milion evra. Prošlu godinu su završili sa dobitkom od 43,3 miliona evra, što je pad od 15 odsto.

Iznenađenje na „Forbsovoj“ listi prije dvije godine je bio vlasnik „Knez petrola“ Srđan Knežević. Tada je bio peti, pošto su mu prihodi porasli čak 200 odsto. Danas je na trećoj poziciji. U 2014. godini je imao promet od 334,2 miliona evra, ali je zarada kompanije bila 2,3 miliona evra. Lane su prihodi iznosili oko 331 milion evra, a ove godine planira da dosta nadmaši ove brojke.

Velibor Đurović, Ivica Vukelić i Saša Glušac, vlasnici „Veletabaka“, drže četvrtu poziciju. Vlasnici su distributerske kompanije i snabdijevaju tržište, prije svega, duvanskim proizvodima. „Veletabak“ je u 2014. prebrojao 322,6 miliona evra prihoda, više od 70 miliona više nego godinu pre. Sama zarada iznosila je 7,3 miliona evra, 2,4 miliona manje nego u 2013. godini.

Na petoj poziciji su vlasnici „Viktorija grupe“ Zoran Mitrović i Milija Babović. Tu ih smiješta promet kompanije od 306,9 milionja evra. Oni su, međutim, godinu završili u „minusu“ od 15,6 miliona evra. I to je druga godina da su na listi, a da je kompanija u gubitku. Doduše, u 2014. je bio za oko 16 miliona manji nego u 2013.

„Nelt“ je lane debitovao na „Forbsovoj“ listi, a ove je „pao“ za dvije pozicije. Imali su prihode od 244,9 miliona evra.

Petar Matić je ove godinu za jedno mjesto „jači“ nego prošle. MPC je imao prihode od 225,9 miliona evra.

Zoran Tirnanić iz DIS-a je sa ranijeg sedmog mjesta „skliznuo“ za jednu poziciju.

„Farmalogist“ je novo ime na listi. Imali su promet od 176,3 miliona evra.

Novi među najvećima je i „Mocart“, lanac kladionica. Imali su promet od 145,5 miliona evra i profit od 5,4 miliona evra.

Knežević najmlađi među uspješnima

Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“, ima 37 godina, pa je tako najmlađi na ovoj „Forbsovoj“ listi. Njegova kompanija zapošljava 1.500 ljudi. Drže 85 benzinskih stanica širom Srbije, a planiraju da se i dalje šire. „Knez petrol“ već posluje u Bosni i Hercegovini, a ako se ukaže prilika, poslovanje će proširiti i u Hrvatsku. Vlanik je i „Knez agrara“, jedne od najsavremenijih farmi svinja. U taj biznis je uložio šest miliona evra i godišnje proizvodi 100.000 svinja.

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.