Connect with us

FINANSIJE

Likvidacija neće uzdrmati bankarski sektor BiH

BANJALUKA – Sve izvjesnija likvidacija Banke Srpske neće izazvati velike potrese na bankarskom tržištu u BiH, ali će veliku štetu pretrpjeti javna preduzeća i budžeti lokalnih zajednica koji u toj banci imaju depozite veće od 50.000 maraka, smatraju domaći analitičari i bankari.

Objavljeno

 


Izvor:

Iako je bilo očekivano, Vlada RS na jučerašnjoj sjednici nije razmatrala rješenje Agencije za bankarstvo RS kojim je predviđeno oduzimanje dozvole za rad Banci Srpske, tako da u toku jučerašnjeg dana nije bio poznat stav Vlade kao većinskog vlasnika. Podsjećamo da je Agencija za bankarstvo RS 27. aprila ove godine donijela rješenje o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske, koje još nije konačno. Rok koji je imala Vlada RS da uloži prigovor na rješenje Agencije ističe danas, a iz Agencije za bankarstvo RS su rekli da će konačnost rješenja objaviti čim ono to i postane. Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je juče da nije dobro što je pokrenut postupak likvidacije Banke Srpske. „Agencija za bankarstvo RS je imala svoje razloge za pokretanje postupka likvidacije Banke Srpske, ali mislim da nije dobro što je to urađeno. Međunarodni monetarni fond prihvatio je rekonstrukciju ove banke, jer bismo u narednih nekoliko godina mogli da obezbijedimo depozite“, rekao je Dodik. On je istakao da likvidacija Banke Srpske neće izazvati značajne gubitke i da će se pokušati u narednom periodu naplatiti plasmani koje je imala. „Depozitarima će biti vraćen novac, a štednja građana će biti nadoknađena posredstvom institucija koje su zadužene za isplate depozita do 50.000 KM“, dodao je Dodik. Prema njegovim riječima, godinama su institucije RS pokušavale da Banku Srpske osposobe za kvalitetno funkcionisanje.

Radovan Bajić, član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, rekao je da eventualna likvidacija Banke Srpske ne bi trebalo da ima uticaja na ukupni bankarski sektor, jer je on ipak stabilan. Dodao je da je dobro osmišljen sistem osiguranja depozita i da su to sredstva kojima fond raspolaže, te istakao da su prethodno isplaćena sredstva za Bobar banku praktično nadoknađena. „Svakako da to oko Banke Srpske na izvjestan način uliva malo nepovjerenje, ali čini mi se da je već duži period bilo jasno da je moguće da do toga dođe i da su komitenti praktično imali to na umu“, rekao je Bajić. On je pretpostavio da je Banka Srpske u takvoj poziciji da se od imovine može obezbijediti da se nadoknade depoziti, i istakao da uvijek na kraju najveće posljedice ima akcionar banke. Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, smatra da je likvidacija manje zlo nego plan za reorganizaciju Banke Srpske. „Taj plan nije bio realan, jer institucije RS nemaju kapacitete da od Banke Srpske naprave bilo koju instituciju koja bi nekim monopolskim položajem mogla izvući dovoljno prihoda, kako bi vratili depozite. Kada nekom kažete da će vam depoziti biti vraćeni ako institucija nastavi raditi u narednih pet godina, to djeluje poprilično neozbiljno“, rekao je Đogo i dodao da smatra da je između dva zla likvidacija manje zlo. I on smatra da eventualna likvidacija Banke Srpske neće izazvati posljedice po bankarski sektor u BiH. Ipak, rekao je da može biti političkih posljedica, „jer su državna preduzeća ta koja će ostati kratka za svoje depozite koje su držala u Banci Srpske“.

Podsjećamo da ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega su osigurani oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno tih 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH. Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora. Koliko smo uspjeli saznati, „Elektroprenos BiH“ u Banci Srpske ima oko 10 miliona KM depozita, a Garantni fond RS 3,5 miliona maraka.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu