Connect with us

PRIVREDA

Nelikvidnost i dalje najveći problem: Privreda dužna pet budžeta RS

BANJALUKA – Najveći problem privrede Republike Srpske i dalje je visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza koje i dalje premašuju 15 milijardi maraka, pokazala je godišnja analiza Privredne komore RS.

Objavljeno

 


Izvor:

Ekonomisti ističu da je dug privrede ogroman i da se taj problem što prije mora rješavati, naglašavajući da svemu u najvećoj mjeri kumuju parafiskalni nameti koji najviše ugrožavaju poslovanje privrede. Naime, ti podaci pokazuju da su obaveze privrede u prošloj godini iznosile 15,5 milijardi maraka i manje su za 100 miliona maraka u odnosu na 2014. godinu. Podsjećanja radi, u 2014. godini obaveze su bile veće za skoro 10 odsto u odnosu na 2013. U strukturi obaveza, dugoročne obaveze iznose 6,4 milijarde maraka i manje su za 3,36 odsto, a kratkoročne iznose 9,1 milijardu KM i veće su za 1,18 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Privredne komore RS naveli su da su, prema podacima iz završnih računa privrednih društava, ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS u 2015. godini iznosila 4,5 milijardi maraka, što je u odnosu na 2014. godinu više za 5,25 odsto. Poređenja radi, treba reći da su u 2014. godini kratkoročna potraživanja bila manja za 0,22 odsto, u odnosu na 2013. godinu. „U strukturi ukupnih kratkoročnih potraživanja, potraživanja od kupaca iz inostranstva iznose 377.078.669 KM, što je skoro na nivou prethodne godine, kada su iznosila 374 miliona KM“, rekli su iz Privredne komore RS. Dodaju da su potraživanja od kupaca u zemlji u 2015. godini iznosila 2,7 milijardi maraka, što je više za 3,4 odsto u odnosu na 2014, kada su iznosila 2,6 milijardi maraka. Pored toga, stoji u analizi, kratkoročni finansijski plasmani u 2015. godini iznosili su 777.278.838 KM, što je u odnosu na 2014. više za 22 odsto, kada su iznosili 636.889.107 KM. U ovoj analizi se navodi da ukupan broj privrednih društava koji su u 2015. godini predali završne račune iznosi 9.504, što je za 375 ili četiri odsto više u odnosu na 2014. godinu.

U strukturi ukupnog broja pravnih lica, najveće učešće i dalje imaju privredna društva iz oblasti trgovine na veliko i malo 2.964, te iz oblasti prerađivačke industrije 1.925. „Ukupni prihodi ostvareni u privredi u 2015. godini iznosili su 18 milijardi maraka i veći su za 2,21 odsto, dok su ukupni rashodi manji za 2,24 odsto i iznosili su 17,4 milijarde KM, u odnosu na uporedni period 2014. godine“, navodi se u ovoj godišnjoj analizi. Prema podacima Privredne komore RS, ukupan neto dobitak u 2015. godini iznosi 1,1 milijardu maraka, što je za 10,73 odsto više nego u 2014, dok je ukupan neto gubitak u 2015. godini iznosio 596.050.503 KM i manji je za 52,5 nego u 2014. godini. Oni su podsjetili da je ukupan neto dobitak u 2014. bio veći za 32,5 odsto u odnosu na 2013. godinu. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je i u prošloj godini najveći problem privrede RS nelikvidnost, mjerena koeficijentom likvidnosti koji iznosi 1,06 i koji je blago povećan u odnosu na 2014. godinu kada je bio 1,04. „Ako se uzme u obzir da normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5, tek tada se vidi koliko je u RS visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza privrede“, kazao je Blagojević.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da ovi podaci pokazuju da su problemi privrede ostali isti koji su bili i prije, a to je nelikvidnost i velika opterećenja za privredu RS. „Sada će predstavnici vlasti reći da su porezi kod nas niski i da s tog aspekta nije veliko opterećenje. Međutim, zaboravlja se da su parafiskalni nameti ogromni i u principu oni najviše ugrožavaju poslovanje privrede“, ocijenio je Duduković. S druge strane, on je kazao da je smanjena kupovna moć stanovništva, troši se manje robe, te se ništa nije uradilo na tome da se jednim dijelom na neki način zaštiti domaća proizvodnja, a malo se radi i na izvozu. „Sve to zajedno kada se sabere proizvodi negativan trend u poslovanju, dva bruto domaća proizvoda RS. Dug privrede RS je stvarno nešto što ukazuje na veliki problem koji se mora rješavati“, rekao je Duduković i dodao da se zasad ništa ne rješava, iako se svake godine daju smjernice i ukazuje na sve ove probleme i opterećenja. On je naglasio i da je 2016. izborna godina i da je teško da će se ići u neke značajnije rezove, tako da u narednom vremenu ne očekuje neka poboljšanja za privredu. BROJKE: 9,1 milijardu KM iznose kratkoročne obaveze 6,4 milijarde maraka dugoročnih obaveza privrede 4,5 milijardi maraka ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS 1,1 milijardu maraka ukupan neto dobitak privrede u 2015.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZNIS

Mercator izbrisan iz sudskog registra

Objavljeno

 

Od

Mercator u Bosni i Hercegovini prestao je postojati kao nezavisna pravna osoba, odnosno poseban poslovni subjekt i pripojen je Konzumu, izvještava BiznisInfo.ba.

Prema podacima iz sudskog registra, vidi se da je tvrtka Mercator BH Trgovina na veliko i malo “brisana usljed pripajanja”.

Doduše, u ovim dokumentima se ne vidi kome je Mercator pripojen.

No, valja podsjetiti kako se sličan događaj dogodio prije godinu dana u Hrvatskoj, kada je Mercator Hrvatske pripojen tamošnjem Konzumu.

Obje kompanije posluju u okviru Fortenova grupa tako da de facto ovdje nema promjene vlasničke strukture, već je riječ o reorganizaciji. Mercator će nastaviti poslovati kao poseban brend u maloprodaji.

Da bi se ovo moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini, prošle godine je pisao slovenski list Delo.

Reklama

List je tada naveo da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće prijete i poteškoće s likvidnošću.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Zbog Mittala će “pasti” brojne kompanije, ove dvije su prve na udaru

Objavljeno

 

Od

Prekid proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici uticao je na poslovanje željeznica u oba entiteta. Najteža situacija je u Željeznicama RS koja od prevoza rude na relaciji Prijedor – Zenica ostvariuje više od 40 posto vlastitih prihoda.

Vozovi Željeznica RS ne saobraćaju. Teretni vagoni su prazni. Zbog prekida proizvodnje, u Arcelor Mittalu, ovo javno preduzeće ostalo je bez ugovorenog prevoza željezne rude.

– Željeznice RS od prevoza željezne rude za „Arcelor Mittal“ prihoduju 42 posto u zbiru ukupnih prihoda. Situacija trenutno ne izgleda optimistično, ali nije sve ni tako crno. Tražimo adekvatna rješenja i pokušavamo, koliko je u našoj moći, da prevaziđemo probleme koji se otvaraju unutar privrednih kretanja i nadamo se normalizaciji situacije – kažu iz Željeznica RS.

Vagonima je u prvoj polovini 2023. godine prevezeno je više od million tona željezne rude. Tako je ostvaren prihod od 15.600.000 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su Željeznice Federacije BiH. Ipak, cijela situacija će se negativno odraziti na poslovanje i ovog preduzeća.

– Željeznice Federacije BiH godišnje imaju 20-25 posto prihoda od Arcelor Mittala. Naravno da ovo ima negativne efekte i prema Željeznicama FBiH, međutim, mi smo osigurali nove prevoze roba prema Srbiji i tako ćemo pokriti gubitke od Arcelor Mitala – kaže Enis Džafić, direktor „Željeznica FBiH“ za BHRT.

Upućen je poziv vlastima da se uključe u rješavanje problema. Kompanija jeste u privatnom vlasništvu, ali ima veliki uticaj na BDP u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Reklama

– Vlada treba da se uključi i da izvrši pritisak na kompaniju Arcelor Mittal i da omogući da nesmetano radi tokom svih 12 mjeseci. Da se izbjegavaju ovi sistemi čekanja i prekidanja proizvodnje – ističe Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS.

Neizvjesna je sudbina oko 3.000 radnika Mittala u Zenici i Prijedoru ali i čitavog lanca preduzeća i kompanija u kojima rade hiljade radnika.

– Sad je preko 90 posto radnika poslato kući od 1. decembra. Ostaju samo radnici na obezbjeđenju i drugi potrebni radnici koji moraju raditi da ne bi došlo do nekih većih havarija –  navodi Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacie rudnika Arcelor Mittal Prijedor.

– Ista sudbina u Prijedoru, ista sudbina u Zenici. Neizvjesnost traje. Koliko će trajati vidjećemo. Što se tiče radnika u Arcelor Mittalu u Zenici odlučni su da istraju u svojim zahtjevima – poručuje Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata kompanije Arcelor Mittal Zenica. Podsjetimo da je su radnici u Zenici paralelno s obustavom proizvodnje krenuli u štrajk.

– Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana porodice i to je 40.000 ljudi – podsjeća Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Arcelor Mittal obustavio je proizvodnju 11. novembra zbog, kako je ranije saopšteno, loših uslova na tržištu čelika, izvještava BHRT.

Reklama

BHRT

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

U trendu