Connect with us

PRIVREDA

Nelikvidnost i dalje najveći problem: Privreda dužna pet budžeta RS

BANJALUKA – Najveći problem privrede Republike Srpske i dalje je visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza koje i dalje premašuju 15 milijardi maraka, pokazala je godišnja analiza Privredne komore RS.

Objavljeno

 


Ekonomisti ističu da je dug privrede ogroman i da se taj problem što prije mora rješavati, naglašavajući da svemu u najvećoj mjeri kumuju parafiskalni nameti koji najviše ugrožavaju poslovanje privrede. Naime, ti podaci pokazuju da su obaveze privrede u prošloj godini iznosile 15,5 milijardi maraka i manje su za 100 miliona maraka u odnosu na 2014. godinu. Podsjećanja radi, u 2014. godini obaveze su bile veće za skoro 10 odsto u odnosu na 2013. U strukturi obaveza, dugoročne obaveze iznose 6,4 milijarde maraka i manje su za 3,36 odsto, a kratkoročne iznose 9,1 milijardu KM i veće su za 1,18 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Privredne komore RS naveli su da su, prema podacima iz završnih računa privrednih društava, ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS u 2015. godini iznosila 4,5 milijardi maraka, što je u odnosu na 2014. godinu više za 5,25 odsto. Poređenja radi, treba reći da su u 2014. godini kratkoročna potraživanja bila manja za 0,22 odsto, u odnosu na 2013. godinu. „U strukturi ukupnih kratkoročnih potraživanja, potraživanja od kupaca iz inostranstva iznose 377.078.669 KM, što je skoro na nivou prethodne godine, kada su iznosila 374 miliona KM“, rekli su iz Privredne komore RS. Dodaju da su potraživanja od kupaca u zemlji u 2015. godini iznosila 2,7 milijardi maraka, što je više za 3,4 odsto u odnosu na 2014, kada su iznosila 2,6 milijardi maraka. Pored toga, stoji u analizi, kratkoročni finansijski plasmani u 2015. godini iznosili su 777.278.838 KM, što je u odnosu na 2014. više za 22 odsto, kada su iznosili 636.889.107 KM. U ovoj analizi se navodi da ukupan broj privrednih društava koji su u 2015. godini predali završne račune iznosi 9.504, što je za 375 ili četiri odsto više u odnosu na 2014. godinu.

U strukturi ukupnog broja pravnih lica, najveće učešće i dalje imaju privredna društva iz oblasti trgovine na veliko i malo 2.964, te iz oblasti prerađivačke industrije 1.925. „Ukupni prihodi ostvareni u privredi u 2015. godini iznosili su 18 milijardi maraka i veći su za 2,21 odsto, dok su ukupni rashodi manji za 2,24 odsto i iznosili su 17,4 milijarde KM, u odnosu na uporedni period 2014. godine“, navodi se u ovoj godišnjoj analizi. Prema podacima Privredne komore RS, ukupan neto dobitak u 2015. godini iznosi 1,1 milijardu maraka, što je za 10,73 odsto više nego u 2014, dok je ukupan neto gubitak u 2015. godini iznosio 596.050.503 KM i manji je za 52,5 nego u 2014. godini. Oni su podsjetili da je ukupan neto dobitak u 2014. bio veći za 32,5 odsto u odnosu na 2013. godinu. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je i u prošloj godini najveći problem privrede RS nelikvidnost, mjerena koeficijentom likvidnosti koji iznosi 1,06 i koji je blago povećan u odnosu na 2014. godinu kada je bio 1,04. „Ako se uzme u obzir da normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5, tek tada se vidi koliko je u RS visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza privrede“, kazao je Blagojević.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da ovi podaci pokazuju da su problemi privrede ostali isti koji su bili i prije, a to je nelikvidnost i velika opterećenja za privredu RS. „Sada će predstavnici vlasti reći da su porezi kod nas niski i da s tog aspekta nije veliko opterećenje. Međutim, zaboravlja se da su parafiskalni nameti ogromni i u principu oni najviše ugrožavaju poslovanje privrede“, ocijenio je Duduković. S druge strane, on je kazao da je smanjena kupovna moć stanovništva, troši se manje robe, te se ništa nije uradilo na tome da se jednim dijelom na neki način zaštiti domaća proizvodnja, a malo se radi i na izvozu. „Sve to zajedno kada se sabere proizvodi negativan trend u poslovanju, dva bruto domaća proizvoda RS. Dug privrede RS je stvarno nešto što ukazuje na veliki problem koji se mora rješavati“, rekao je Duduković i dodao da se zasad ništa ne rješava, iako se svake godine daju smjernice i ukazuje na sve ove probleme i opterećenja. On je naglasio i da je 2016. izborna godina i da je teško da će se ići u neke značajnije rezove, tako da u narednom vremenu ne očekuje neka poboljšanja za privredu. BROJKE: 9,1 milijardu KM iznose kratkoročne obaveze 6,4 milijarde maraka dugoročnih obaveza privrede 4,5 milijardi maraka ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS 1,1 milijardu maraka ukupan neto dobitak privrede u 2015.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu