Connect with us

PRAVO

Nema pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova

Zbog nepostojanje pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova, naša zemlja godišnje gubi desetine miliona maraka, a građani plaćaju najskuplje lijekove u regionu. Istovremeno, zbog znatno niže cijene u regionu, crno tržište lijekovima cvjeta.

Objavljeno

 


 

Lijek istog proizvođača u Srbiji košta oko 5 KM, dok u BiH  njegova cijena iznosi od 10 do 12 KM, u zavisnosti od apoteke.  Velika razlika u cijenama, od čak 30-50%, dobar je temelj za razvoj crnog tržišta lijekovima.

U Bijeljini i ostalim gradovima BiH koji se nalaze u graničnom pojasu, pripadnici Granične policije i UIO-a vrše pojačane kontrole.

„Imajući u vidu veliku razliku u cijeni lijekova i medicinskih sredstava u BiH i Srbiji, treba očekivati mogućnost njihovog ilegalnog uvoza. U vezi s tim se preduzimaju određene mjere“, kaže Pero Milivojević, komandir JGP Bijeljina

Portparol UIO-a Ratko Kovačević ističe da najčešće oduzimaju lijekovi kao što su vijagra i kamagra – koji se krijumčare u dječijim stvarima.

Pravilnik o cijenama lijekova uskoro bi mogao da se nađe pred Vijećem ministara BiH.

Reklama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić kazao je kako se u ovaj se problem uključila i Svjetska banka.

„Očekujem da će u nekom razumnom vremenu da se donese taj pravilnik koji bi bio osnov za snižavanje cijena lijekova u RS-u, odnosno BiH“, istakao je on i konstatovao kako to otvara mogućnost ilegalnog uvoza lijekova.

Osoba koja prelazi državnu granicu mora posjedovati potvrdu ljekara o upotrebi  vrste lijekova koju nosi sa sobom. Tržište lijekovima u BiH procjenjuje se na nešto više od pola milijarde KM, od čega je učešće domaćih proizvođača oko 90 miliona, a učešće stranih proizvođača i veletrgovaca oko 430 miliona KM.

 

Izvor: Federalna

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu