Nema pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova

0

 

Lijek istog proizvođača u Srbiji košta oko 5 KM, dok u BiH  njegova cijena iznosi od 10 do 12 KM, u zavisnosti od apoteke.  Velika razlika u cijenama, od čak 30-50%, dobar je temelj za razvoj crnog tržišta lijekovima.

U Bijeljini i ostalim gradovima BiH koji se nalaze u graničnom pojasu, pripadnici Granične policije i UIO-a vrše pojačane kontrole.

„Imajući u vidu veliku razliku u cijeni lijekova i medicinskih sredstava u BiH i Srbiji, treba očekivati mogućnost njihovog ilegalnog uvoza. U vezi s tim se preduzimaju određene mjere“, kaže Pero Milivojević, komandir JGP Bijeljina

Portparol UIO-a Ratko Kovačević ističe da najčešće oduzimaju lijekovi kao što su vijagra i kamagra – koji se krijumčare u dječijim stvarima.

Pravilnik o cijenama lijekova uskoro bi mogao da se nađe pred Vijećem ministara BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić kazao je kako se u ovaj se problem uključila i Svjetska banka.

„Očekujem da će u nekom razumnom vremenu da se donese taj pravilnik koji bi bio osnov za snižavanje cijena lijekova u RS-u, odnosno BiH“, istakao je on i konstatovao kako to otvara mogućnost ilegalnog uvoza lijekova.

Osoba koja prelazi državnu granicu mora posjedovati potvrdu ljekara o upotrebi  vrste lijekova koju nosi sa sobom. Tržište lijekovima u BiH procjenjuje se na nešto više od pola milijarde KM, od čega je učešće domaćih proizvođača oko 90 miliona, a učešće stranih proizvođača i veletrgovaca oko 430 miliona KM.

 

Izvor: Federalna