Connect with us

PRAVO

Primjena Pravilnika o deklarisanju hrane: Umjesto da pomogne, mjera uništava uvoznike iz RS

BANJALUKA – Primjena Pravilnika o deklarisanju hrane, koji je stupio na snagu 22. septembra prošle godine, a koji je propisao da se pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji određenu hranu stavlja na tržište RS, nanijela je ogromnu štetu preduzećima u RS koja se bave uvozom, jer trpe višemilionske gubitke, tvrde privrednici.

Objavljeno

 


Pored toga, upozoravaju i da zbog takvog stanja RS ima manje prihoda od poreza, koji bi bili ubirani prilikom uvoza, ali i da može doći do poskupljenja pojedinih proizvoda koji se sada, umjesto direktno iz uvoza, kupuju od uvoznika iz FBiH.

Oni tvrde da je taj pravilnik omogućio monopol uvoznicima iz FBiH, gdje ne važe ovakva pravila, a od kojih sada firme iz RS kupuju veliki broj prehrambenih proizvoda iz uvoza. Iz tog razloga, mnogi privrednici iz RS ozbiljno razmišljaju da svoja preduzeća preregistruju u FBiH, što bi bio nastavak ranijeg talasa prelaska sjedišta firmi iz RS u drugi entitet, ukoliko nadležni ništa ne preduzmu u vezi s ovim pitanjem.

Podsjećamo, čitav problem nastao je zbog necarinskih barijera koje je Srbija primjenjivala za uvoznike iz BiH. Tako se ranije desilo da je ta zemlja na granici zaustavila kontingent piva iz RS, jer je na njemu pisalo „svijetlo“ pivo, a ne „svetlo“, te su bila navedena dva uvoznika, a ne samo jedan, što je po tamošnjim propisima. U vrijeme tih događanja, jedno srbijansko pivo je u RS uvoženo sa čak 16 uvoznika navedenih na proizvodu.

Dakle, riječ je o kontramjeri, koja je, očigledno, izazvala posljedice po druge uvoznike. Kako nam je rečeno, ovdje je riječ o problemu koji je jedino moguće riješiti na političkom nivou, dogovorom entitetskih ministara trgovine i ministara trgovine BiH i Srbije, zemalja potpisnica CEFTA, sporazuma o slobodnoj trgovini. O svim ovim problemima bilo je riječi i na jednoj od prethodnih sjednica Narodne skupštine RS, kada je poslanike s tim upoznao Duško Ivić, poslanik DNS-a, koji je zatražio da Pravilnik o deklarisanju hrane bude stavljen van snage, dok nije nanio veću štetu. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su na Ivićeva pitanja odgovorili da je Pravilnikom o deklarisanju hrane propisano da deklaracija kod uvezene hrane, između ostalog, sadrži, osim naziva i adrese proizvođača, pun naziv i adresu sjedišta uvoznika, zemlju porijekla i zemlju iz koje je hrana uvezena te da se pod uvoznikom smatra jedan uvoznik koji predmetnu hranu stavlja na tržište Republike Srpske.

„Podaci na deklaraciji hrane koja se stavlja na tržište RS moraju da sadrže informacije u skladu sa odredbama Pravilnika o deklarisanju hrane i kao takvi ne smiju da obmanjuju krajnjeg potrošača“, navedeno je u odgovoru na poslaničko pitanje. Dodaju da, ako proizvodi koji se stavljaju na tržište RS, imaju dva ili više uvoznika, na deklaraciji treba da bude jasno indetifikovano koji je uvoznik odgovoran za taj proizvod. Uvoznici iz RS pojašnjavaju da je kod, primjera radi, uvoza ulja iz Mađarske, gdje se utovara 100 šlepera robe i gdje je vrijeme za utovar isprogramirano, nemoguće zaustaviti traku i cijeli proizvodni proces da bi za nekog uvoznika iz RS bila stavljena posebna deklaracija. Tako na flaši ulja stoje svi uvoznici iz države uvoznice, što ne može da prođe na tržište RS.

Sreten Nikić, vlasnik kompanije „Nikić J“ iz Prijedora, rekao je da im je od stupanja na snagu ovog pravilnika promet smanjen za oko tri miliona maraka, što im je stvorilo ogromne probleme u poslovanju. „Jedan artikal floriol ulje, koje smo uvozili iz Mađarske, radila su dva šlepera i četiri vozača, ali sada mi to više ne radimo i sad to ide u FBiH. Naš najveći kupac, koji je bio iz FBiH, sada je uvoznik tog ulja u FBiH, a mi ne možemo da uvozimo. Sada se sve uvozi iz FBiH u RS, od njih kupujemo sve, jer oni mogu, a mi ne možemo“, rekao je Nikić i dodao da ne traže ništa više od propisa koji postoje u FBiH. Iz tog razloga kaže da je nekoliko puta išao u FBiH i tražio lokaciju gdje bi preregistrovao firmu, ali da to još nije učinio, jer voli RS i vjeruje da će nadležni imati sluha i riješiti ovaj problem. Prema njegovim riječima, iz FBiH su stizale inicijative da ovakvi propisi budu uvedeni u BiH i onda je na kraju to uvela RS, ali FBiH nije. „To je bila čista navlakuša. Sada uvoznici iz FBiH imaju monopol, jer jedan uvoznik može biti na jednom artiklu i ko je to uhvatio u startu, on to radi i sve je skoro otišlo u FBiH“, rekao je Nikić i dodao da od ovog pravilnika nema nikakvog boljitka.

Reklama

 Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, rekao je da je ovaj pravilnik nastao kao rezultat necarisnkih barijera koje je Srbija uvodila prilikom uvoza u tu zemlju. „Cijelo to pitanje treba da riješe BiH i Srbija, kao potpisnice CEFTA. Dakle, da se sastanu i dogovore ministri trgovine RS, FBiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa ministrom trgovine Srbije“, rekao je Račić.

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu