Connect with us

FINANSIJE

Novi odnos BiH i MMF-a: Ni marka bez provjere utroška

BANJALUKA – Iako se čini da finansijska budućnost BiH i njenih entiteta zavisi od toga da li će nam Međunarodni monetarni fond odobriti novi kredit, u našoj javnosti se malo ili nimalo zna o samoj organizaciji, kao i o uslovima koji važe za odobravanje različitih aranžmana.

Objavljeno

 


 

MMF čini 198 zemalja članica koje su predstavljene kroz odbor od 24 direktora, koji upravljaju sa 327 milijardi dolara kroz uplatu godišnjih kvota svake zemlje članice u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.

MMF raspolaže sa još 885 milijardi dolara koje se nalaze u različitim programima i aranžmanima.

Najčešći oblik pozajmice MMF-a su takozvani stendbaj aranžmani, kreirani da pomognu zemljama koje imaju kratkoročne probleme izvršavanja obaveza. Upravo je ovaj tim pozajmice dobijala BiH u dosadašnjim aranžmanima.

Ukoliko BiH postigne dogovor sa delegacijom MMF-a koja trenutno boravi u BiH, Odbor direktora u Vašingtonu će odlučivati hoće li BiH ovaj put umjesto stendbaj aranžmana dobiti Extended Fund Facility (EFF), što bi se se otprilike moglo prevesti kao fond za dugoročniju pomoć, a namijenjen je zemljama koje imaju budžetske probleme na srednjoročnom i dugoročnom nivou nastale usljed sistemskih problema čije rješavanje zahtijeva temeljnije ekonomske reforme.

Za razliku od stendbaj aranžmana, čija implementacija obično traje jednu godinu, EFF se prilikom prvog odobravanja nekoj zemlji obično sprovodi tri godine, a naredni krediti idu na period do četiri godine.

Reklama

Kamatne stope su minimalne, a period otplate ide i do deset godina od dana isplaćivanja prve tranše. Osim dužine trajanja, kamata i perioda otplate, razlika EFF-a je u tome što MMF mnogo temeljitije provjerava da li zemlja ispunjava preuzete obaveze, od čega zavisi dalje sprovođenje programa.

BiH bi, ukoliko bude došlo do dogovora, trebalo da dobije milijardu maraka, koje će biti iskorištene kao podrška sprovođenju Reformske agende, i to uglavnom u dijelu stvaranja boljeg privrednog ambijenta, te za saniranje bankarskog sektora.

MMF novac isplaćuje u protuvrijednosti SDR-a, odnosno kvazivalute čija je vrijednost bazirana na košarici valuta koju čine američki dolar, evro, japanski jen i britanska funta, dok će od oktobra ove godine u košaricu biti uključen i kineski juan.

Azra Hadžiahmetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, ističe da BiH, kao i svaka druga članica MMF-a, uživa prava da koristi različite programe MMF-a, odnosno da povlači tranše po osnovu različitih aranžmana.

Ona ocjenjuje da je novi tip aranžmana u ovom trenutku povoljniji za BiH, iako će najveći dio novca, kako je istakla, biti iskorišten za premošćivanja nepovoljne situacije sa deficitima i nedostajućim prihodima u budžetu zbog manjeg ekonomskog rasta.

„Ovaj novi aranžman pokazuje da smo na neki način stekli pravo za povoljnije programe pomoći. On takođe pokazuje da je MMF ocijenio da je to u ovom trenutku najbolje u odnosu na reforme koje treba da sprovedemo“, navela je ona.

Reklama

Slobodan Pavlović, ekonomista iz Banjaluke, ističe da još kod mnogih postoji zabluda da će sa ovim aranžmanom moći raditi isto kao i sa prethodnim stendbaj aranžmanima, na koje su se, kako kaže Pavlović, „naše vlasti navukle kao na drogu“.

„Zadatak novog aranžmana nije da finansira nenormalne budžetske troškove koje su političke elite same sebi odredile, nego da budu rešeni stukturni problemi. Taj aranžman će biti raspoređen u tri godine, za koje vreme će vlade morati pokazati šta su konkretno uradile u reformama. Dakle, ova sredstva će i te kako morati da budu zaslužena, dokazana i opravdana“, kaže on.

Pregovori ulaze u finalnu fazu Pregovori BiH s MMF-om o novom kreditnom aranžmanu od 1,05 milijardi maraka ulaze u finalnu i kritičnu fazu.

Prema nezvaničnim informacijama, koje prenose federalni mediji, pregovori su detaljni i iscrpni, ali su učesnici optimistični, uprkos setu pitanja o kojima se žustro pregovara.

„Mislim da ćemo uspjeti do kraja razgovora formirati prihvatljivo pismo namjere o kojem bi onda Izvršni odbor MMF-a odlučivao“, kazao je zvaničnik direktno uključen u pregovore.

MMF brojke

Reklama

198 zemalja članica

24 direktora čine Odbor

327 milijardi dolara kroz uplatu članica

885 milijardi u programima i aranžmanima

 

Izvor: Nezavisne.com

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu