Connect with us

BIZLIFE

Pet razloga zbog kojih ne možete pronaći posao

Potraga za poslom težak je posao, a česta odbijanja često utiču i na manjak samopouzdanja.

Objavljeno

 


Zbog toga obratite pažnju na način na koji tražite posao, i izbjegnite greške koje bi vas, prema pisanju Inc-a, mogle koštati gubitka radnog mjesta:

  1. Niste dovoljno aktivni

Ako čekate da vam posao „padne s neba“ i ne činite ništa kako bi na pronašli, šansa da ga nađete je vrlo mala. Potraga za poslom aktivan je čin, a ponekad treba i naučiti dodatne vještine kako bi pronašli novo radno mjesto.

  1. Nedostaje vam strasti

Ako se prijavljujete za poslove koji vas ne uzbuđuju, nemojte se iznenaditi ako poslodavac primijeti da vam nedostaje strasti. Iako se određene vještine s vremenom mogu naučiti, strast je nešto što čovjek ima ili – nema.

  1. Ne znate se prodati

Ako postoji vrijeme kada se čovjek treba znati „prodati“, to je onda traženje posla. Ako na pravi način ne predstavite svoja znanja, vještine i obrazovanje, isključivo je vaša krivica što niste dobili posao.

  1. Nekvalitetana biografija

Prvi korak ka mogućem poslodavcu uvijek je CV. Ako već na prvom koraku napravite grešku i pošaljete lošu biografiju, priča za vas prestaje. CV treba biti kratak i jasan, sa jasnim prikazom dosadašnjeg iskustva i obrazovanja.

  1. Niste „osvojili“ poslodavca

Možete biti najbolja osoba za određeno radno mjesto, ali ako se jednostavno ne sviđate poslodavcu „na prvu“, šanse su vam minimalne. Na razgovoru za posao često se smiješite, pozorno slušajte i postavljajte smislena pitanja.

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu