Kakav će biti potrošač budućnosti – Predstavljanje istraživanja agencije „GfK BH“ 3. juna u Sarajevu

0

 

Učesnici „Branding konferencije 06“, koja će se održati 3. juna, u klubu „My Face“, u ulici Vilsonovo šetalište 8 u Sarajevu, imat će ekskluzivnu priliku upoznati se sa istraživanjem agencije „GfK BH“ – Kakav će potrošač biti u budućnosti.

– Prezentovat ćemo istraživanje „Consumer trendovi – Kako će svijet izgledati 2025.“, koji je to pravac u kome potrošači idu i kakvi će biti za 5 do 10 godina – kazala je Elma Pašić, direktorica „GfK BH“ agencije i dodala da bi brendovi trebalo da budu spremni da kombinuju različite izvore podataka kako bi znali gdje ide potrošač i bili jedan korak ispred njih.

– Osnova savremenog marketinškog pristupa je upravljanje odnosom brend – potrošač, ako želimo ostati u igri na visoko konkurentnom tržištu, trebamo identifikovati potrebe potrošača, istaknuti se i ponuditi nešto drugačije, a naše istraživanje će pokazati u kojem smjeru trebamo razmišljati – rekla je Pašić.

Često čujemo da je inovacija pokretačka snaga brenda koja određuje njegovu poziciju i tržišni uspjeh. Direktorica GfK BH napominje da inovacija nije plod slučaja, nego strateškog pristupa razvoju marke i komunikacije sa potrošačima:

– Baš zbog toga ćemo na „Branding konferenciji“ govoriti o nekim novim trendovima kod potrošača. Brend mora aktivno komunicirati sa potrošačima. S naglaskom na aktivno, pamtljivo, ono koje donosi iskustvo, emociju i interaktivni odnos. Živimo u dinamičnom vremenu i imamo aktivnog potrošača koji se informiše, traži pogodnosti za vrijeme kupovine, želi sve sada i odmah, traži veću vrijednost za svoj novac.

Broj dodirnih tačaka između brendova i potrošača narastao je do neslućenih razmjera. Brendovi ih trebaju pratiti, moraju znati vrijednost svake od tih tačaka ili barem onih koje su najznačajnije za potrošača. Sam potrošač teži i želi imati bogatije iskustvo od jednostavne kupovine novog proizvoda. Zbog toga brendovi treba da imaju ukupan uvid i znati što to potiče na izbor, kako bi mogli pružiti iskustvo, ali i inovaciju, u svakoj tački dodira sa brendom.

Današnji kupac je povezani potrošač i brendovi bi trebalo da vode računa o načinu kako takav kupac ostvaruje kontakte i šta mu je važno.

– Moramo imati uvid s čime se susreće potrošač i kako izgleda „Consumer journey“. Danas je slika procesa odluke potpuno drugačija nego što je bila prije 5-10 godina, ona je sada bar trodimenzionalna – kaže Pašić.

Primjećujemo da svi globalni i jaki brendovi imaju sve više interaktivnih kampanja za svoje potrošače. Tako se unutar kategorije povezuju sa svojim potrošačima i ostavljaju pamtljiv trag. Sve ovo daje više mogućnosti brendovima i njihovim kreativnim timovima za povezivanje sa potrošačem.

– Ako želimo biti korak ispred, moramo pratiti trendove, segmentirati tržište i odgovarati na potrebe jer potrošač koji dolazi sutra, nije niti sličan onom danas. To trebamo prepoznati i prilagoditi se, te pratiti svaki korak kako bi pridobili kupca budućnosti – navodi Pašić.

Moramo upoznati Povezanog potrošača – znati da je vrlo živ i prisutan i da je on taj koji će i dalje oblikovati način na koji razmišljamo o brendovima, komunikaciji i inovaciji. On je ključan za budući uspjeh svih proizvoda i usluga. Budućnost je sada, i trebamo biti spremni za naredni korak.

Za više informacija o programu, predavačima i prijavama saznajte na www.branding.ba

 

Izvor: Klix.ba