Connect with us

PRAVO

Pravilnik koji tjera uvoznike iz RS biće izmjenjen

BANJALUKA – Pravilnik o deklarisanju hrane u RS, koji je nanio višemilionske gubitke preduzećima u RS koja se bave uvozom, jer je propisao da se pod uvoznikom smatra samo jedan uvoznik koji određenu hranu stavlja na tržište RS, biće izmijenjen i pušten u proceduru u narednih nekoliko dana.

Objavljeno

 


 

Kako smo uspjeli saznati, resorna ministarstva su na radnom sastanku s predstavnicima Privredne komore RS i privrednicima postigla dogovor da se ide u izmjene ovog pravilnika, kako bi na bolji način bila uređena ova oblast.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da rade na izmjenama i dopunama jednog broja podzakonskih akata, u cilju njihove veće efikasnosti i stvaranja uslova za racionalnije i jednostavnije poslovanje poslovnih subjekata.

„U tom kontekstu se rade i izmjene Pravilnika o deklarisanju hrane, a u tu aktivnost su uključena i druga nadležna ministarstva, Privredna komora RS, kao i poslovni subjekti na koje se Pravilnik odnosi“, rekli su iz ovog ministarstva i dodali da će u narednih nekoliko dana Pravilnik biti usaglašen i pušten u proceduru.

Podsjećamo da su „Nezavisne“ prije nekoliko dana objavile ozbiljno upozorenje privrednika iz RS da je primjena Pravilnika o deklarisanju hrane, koji je stupio na snagu 22. septembra prošle godine, nanijela ogromnu štetu preduzećima u RS koja se bave uvozom, jer trpe višemilionske gubitke.

Pored toga, privrednici su tada upozorili i da zbog takvog stanja RS ima manje prihoda od poreza koji bi bili ubirani prilikom uvoza, ali i da može doći do poskupljenja pojedinih proizvoda, koji se sada, umjesto direktno iz uvoza, kupuju od uvoznika iz FBiH.

Reklama

Oni su ustvrdili da je taj pravilnik omogućio monopol uvoznicima iz FBiH, gdje ne važe ovakva pravila, a od kojih sada firme iz RS kupuju veliki broj prehrambenih proizvoda iz uvoza. Iz tog razloga mnogi privrednici iz RS ozbiljno razmišljaju da svoja preduzeća preregistruju u FBiH, što bi bio nastavak ranijeg talasa prelaska sjedišta firmi iz RS u drugi entitet, ukoliko nadležni ništa ne preduzmu po ovom pitanju.

Ipak, reakcija je očigledno urodila plodom, tako da ćemo u narednom periodu čekati donošenje novog pravilnika, koji bi bolje uredio ovu oblast i koji ne bi onemogućavao firme iz RS da posluju kao privrednici u drugim zemljama.

O svim ovim problemima bilo je riječi i na jednoj od prethodnih sjednica Narodne skupštine RS, kada je poslanike o tome upoznao Duško Ivić, poslanik DNS-a, koji je zatražio da se Pravilnik o deklarisanju hrane stavi van snage dok nije nanio veću štetu.

Sreten Nikić, vlasnik kompanije „Nikić J“ iz Prijedora, rekao je da im je od stupanja na snagu važećeg pravilnika promet smanjen za oko tri miliona maraka, što im je stvorilo ogromne probleme u poslovanju.

On je juče pozdravio eventualno stavljanje van snage ovog pravilnika i izradu novog, ističući da ovaj važeći nije trebalo ni donositi.

Uvoznici iz RS pojašnjavaju da je kod, primjera radi, uvoza ulja iz Mađarske, gdje se utovara 100 šlepera robe i gdje je vrijeme za utovar isprogramirano, nemoguće zaustaviti traku i cijeli proizvodni proces da bi za nekog uvoznika iz RS bila stavljena posebna deklaracija, samo zato jer to zahtijevaju propisi RS.

Reklama

Tako na flaši ulja stoje svi uvoznici iz države uvoznice, a što ne može na tržište RS.

 

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu