Connect with us

PRAVO

Utvrđen prijedlog prekogranične saradnje Srbija – BiH

SARAJEVO – Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA II Program prekogranične saradnje „Srbija – Bosna i Hercegovina“ 2014 – 2020.

Objavljeno

 


Na ovaj način dvije države uređuju odnose, definiraju uloge i nadležnosti u pogledu upravljanja IPA II Programom prekogranične saradnje i njegovim provođenjem u slučajevima kada se primjenjuje sistem indirektnog upravljanja projektima.

Evropska komisija odobrila je u decembru 2014. godine Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za period 2014 – 2020. godine, kao podršku njihovim nastojanjima da provedu potrebne reforme za ulazak u EU.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije.  

 

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu