Connect with us

PRAVO

Privrednici iz RS i FBiH saglasni: Izmjene Zakona o PDV-u trebaju nam sad!

Institut za razvoj mladih KULT intenzivno zagovara izmjene Zakona o PDV-u.

Objavljeno

 


U toku je akcija potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine, a pismo podrške do sada je potpisalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima, a među potpisnicima su predstavnici Privrednih i Obrtničkih komora iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, TK, SBK, USK, PK. Podršku inicijativi pružili su i predstavnici Privrednih komora FBiH i RS, Udruženje poslodavaca FBiH, Udruženje Kupujmo i koristimo domaće, te Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa.

Izmjene Zakona o PDV-u neophodne su i prema izjavama Mire Džakule, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je o ovoj problematici govorio na nedavno održanom „Ekonomskom forumu Jahorina 2016.“.

Kako je istakao, PDV u BiH temeljen je na šestoj direktivi Vijeća Europe koja je  stavljena van snage, a 112 direktiva je ključna za taj porez u EU, pa će tako naša zemlja, stoga što ide ka EU, morati kompletno promijeniti Zakon o porezu na dodanu vrijednost.

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici, oni koji ostvaruju godišnji promet do milion maraka, PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže. Izmjene bi se odnosile i na rješavanje pitanja prava na odbitak ulaznog PDV-a.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

Reklama

 

Izvor: magazineplus.eu

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu