Connect with us

PRAVO

Koji su ljudi iz BiH koji su imali tajne račune?

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je bazu podataka sa imenima osoba i firmi koji su se pojavili u dokumentima advokatske firme Mosaka Fonseke, odnosno u aferi Panama Pejpers.

Objavljeno

 


Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini. Kako je potvrđeno za N1, među dokumentima advokatske firme Mosak-Fonseka i ime izvjesnog Edina Smajića za kojeg još nisu utvrđeni detalji.

Takođe, među kompanijama iz BiH koje se spominju u bazi podataka Panama Pejpers nalaze se firme Jakšić Vid i Alumina Birač AD Zvornik.

Edin Smajić je (bio) dioničar kompanije Ester Enerdži Konsalting Limited koja je registrovana na adresi u Hangzou u Kini.

Nedim Uzunović prema podacima iz 2015. godine je (bio) dioničar u kompaniji Sereta Investing Inc. koja je registrovana u Tel-Avivu u Izraelu.

Takođe prema podacima iz 2015. godine Amel Kovačević je (bio) dioničar u kompaniji Grin Enerdži Group Limited registrovanoj u Londonu u Velikoj Britaniji.

To što neko posjeduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Da li su izbjegavali plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo, još nije utvrđeno.

Reklama

Šta su Panama Pejpers?

Mosak Fonseka, jedna od najzatvorenijih ofšor advokatskih kompanija u svijetu, otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumenti „Panama Pejpers“ koji su procurili iz panamske advokatske firme sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Dokumenti su stigli do njemačkog dnevnog lista Zidojče Cajtung iz Minhena odakle su podijeljeni s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikada sreli.

Advokatska kompanija „Mosak Fonseka“ je za 1.000 dolara otvarala fiktivne firme za svoje klijente. Postavljala je fiktivnu upravu i tako skrivala prave vlasnike kompanije.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Reklama

Izvor: N1

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu