Koji su ljudi iz BiH koji su imali tajne račune?

0

Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini. Kako je potvrđeno za N1, među dokumentima advokatske firme Mosak-Fonseka i ime izvjesnog Edina Smajića za kojeg još nisu utvrđeni detalji.

Takođe, među kompanijama iz BiH koje se spominju u bazi podataka Panama Pejpers nalaze se firme Jakšić Vid i Alumina Birač AD Zvornik.

Edin Smajić je (bio) dioničar kompanije Ester Enerdži Konsalting Limited koja je registrovana na adresi u Hangzou u Kini.

Nedim Uzunović prema podacima iz 2015. godine je (bio) dioničar u kompaniji Sereta Investing Inc. koja je registrovana u Tel-Avivu u Izraelu.

Takođe prema podacima iz 2015. godine Amel Kovačević je (bio) dioničar u kompaniji Grin Enerdži Group Limited registrovanoj u Londonu u Velikoj Britaniji.

To što neko posjeduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Da li su izbjegavali plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo, još nije utvrđeno.

Šta su Panama Pejpers?

Mosak Fonseka, jedna od najzatvorenijih ofšor advokatskih kompanija u svijetu, otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumenti „Panama Pejpers“ koji su procurili iz panamske advokatske firme sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Dokumenti su stigli do njemačkog dnevnog lista Zidojče Cajtung iz Minhena odakle su podijeljeni s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikada sreli.

Advokatska kompanija „Mosak Fonseka“ je za 1.000 dolara otvarala fiktivne firme za svoje klijente. Postavljala je fiktivnu upravu i tako skrivala prave vlasnike kompanije.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Izvor: N1