Prosječna plata u aprilu 832 KM

0

 

U odnosu na april 2015. godine, prosječna neto plata realno je veća za 1,3 odsto, dok je u odnosu na mart ove godine realno veća za 0,4 odsto.

Posmatrano po područjima, u aprilu 2016. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.264 KM.

Najniža prosječna neto plata u aprilu 2016. godine isplaćena je u području umjetnosti, zabave i rekreacije 513 KM.

U aprilu 2016. godine, u odnosu na mart 2016, nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima – ostale uslužne djelatnosti 3,2 odsto, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo tri odsto i saobraćaj i skladištenje 2,9 odsto.

Smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima umjetnosti, zabave i rekreacije od 8,5 odsto, poslovanju nekretninama 5,5 odsto i području stručne, naučne i tehničke djelatnosti 4,7 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2016. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za jedan odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku niže za 1,7 odsto.

Izvor: Srna