Connect with us

PRAVO

Slovenija dobija zakon o dronovima

Slovenačko ministarstvo infrastrukture izradilo je nacrt propisa o bespilotnim letjelicama ili dronovima, a taj dugo očekivani dokument određuje opšte tehničke i operativne uslove za bezbijednu upotrebu i rukovanje.

Objavljeno

 


 

Odredbe propisa se odnose na dronove do 150 kilograma koji se ne koriste za vojne ili bezbjednosne svrhe.

Dronovi će biti podijeljeni u tri kategorije po težini – do pet kilograma, između pet i 25 kilograma i između 25 i 150 kilograma.

Nacrt takođe dijeli čovjekovu okolinu u kojoj se puštaju dronovi u četiri grupe zavisno od prisustva objekata i ljudi, prenosi slovenačka agencija STA. 

Vlasnici ili oni koji rukuju dronovima moraće da zaključe polisu osiguranja za dronove u skladu sa propisima o saobraćajnom osiguranju, a biće potrebne i dozvole za korišćenje radio frakvencija. 

 

Reklama

Izvor: Tanjug

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu