Connect with us

PRAVO

Tužioci češljaju poslove osnivača of-šor kompanija

SARAJEVO, BEOGRAD, ZAGREB – Tužilaštvo BiH i institucije zemalja regiona pokrenuli su provjere poslovanja osnivača of-šor kompanija iz regiona čija su imena isplivala u javnost u globalnoj aferi „Panama papiri“.

Objavljeno

 


Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je ogromnu bazu dokumenata sa informacijama o oko 214.000 pravnih i fizičkih lica. Oni su osnovali of-šor firme uz pomoć advokatske kancelarije „Mosak Fonseka“ iz Paname, najčešće, ali ne isključivo, da bi izbjegli plaćanje poreza u svojim državama. ICIJ upozorava da osnivanje of-šor kompanija može biti potpuno legalno i legitimno, ali da svaki slučaj treba posebno istražiti.

– Pratimo razvoj situacije u vezi sa slučajem „Panama papiri“. Za sada ne možemo davati dodatne komentare – rekli su u Tužilaštvu BiH.

Iz BiH su u dokumentima pomenuti direktor sarajevske farmaceutske kompanije „Bosnalijek“ Nedim Uzunović, bivši ambasador BiH u Kini Amel Kovačević, profesor privatnog univerziteta „Burh“ u Sarajevu Edin Smajić i bivši fudbaler iz BiH koji je igrao u Njemačkoj Edin Zeković. Sa osnivanjem of-šor kompanija u poreskim rajevima, prema ovim dokumentima, iz BiH je povezan i Kinez Meng Siaoming, koji je adresu prebivališta prijavio u ulici Muhameda Hadžijahića 3 u Sarajevu. On je osnovao firmu „Vorld mineral (Asia) grup“ na Djevičanskim ostrvima. Egipćanin Musa Mostafa Mohamed, sa adresom u ulici Huremuša 1 u Sarajevu, povezan je sa osnivanjem firme „Afrikan hemikals internešnel“ takođe na Djevičanskim ostrvima.

U Poreskoj upravi Srbije kazali su „Glasu Srpske“ da su pokrenute sveobuhvatne provjere.

– Proveravamo i pratimo sve navode u vezi sa Srbijom koji su izneseni u aferi „Panama papiri“. U saradnji sa drugim državnim organima došli smo do konkretnih saznanja na osnovu kojih će, verovatno, biti pokrenuta istraga. Ima biznismena povezanih sa osobama i firmama iz BiH. Podaci i informacije koje smo dobili od stranih službi pomogli su nam da utvrdimo u kojim slučajevima je reč o nezakonitom poslovima – kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da provjerava informacije objavljene u „Panama papirima“.

Reklama

– Za sada je riječ o prikupljanju i analizi podataka koji imaju tajni karakter. Vlada Hrvatske uspostaviće registar stvarnih vlasnika s ciljem borbe protiv poreskih utaja, prevara, pranja novca i finansiranja terorizma. To je jedna od mjera – istakli su u Ministarstvu finansija Hrvatske.

U bazi dokumenata koju je objavio ICIJ nalaze se 34 osobe iz Srbije koje su osnivale of-šor kompanije, a među njima su i neki od najpoznatijih srpskih biznismena. U dokumentima su navedena i imena 32 osobe iz Hrvatske.

Advokatska kancelarija „Mosak Fonseka“ otvarala je za 1.000 dolara fiktivne firme za svoje klijente, postavljala fiktivnu upravu i tako skrivala prave vlasnike kompanija. Dokumenti pokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti sa sumnjivim finansijskim transakcijama.

Istraga u kojoj učestvuje ICIJ odnosi se na period od gotovo 40 godina – od 1977. do decembra 2015. godine. Pokazala je da su neke kompanije registrovane u poreskim rajevima korišćene za pranje novca, trgovinu oružjem i drogom, finansiranje terorizma i utaju poreza.

 

Izvor: Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu