Connect with us

INVESTICIJE

Smanjena stopa nezaposlenosti, ali i stranih investicija

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini zabilježila ekonomski rast od približno tri posto, navodi se u godišnjem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje o ekonomskim trendovima u BiH za 2015. godinu, koje je na današnjoj sjednici razmatralo Savjet ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Objavljeno

 


Izvor:

Prema informaciji, u prošloj godini u Bosni i Hercegovini registrovano je povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,6 posto, a ostvareni rast bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih lica u ovoj grani od oko 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Industrijski rast ostvaren je najviše zahvaljujući povećanju proizvodnje u okviru prerađivačke industrije koja ima visok stepen izvozne orijentacije, dok je doprinos sektora rudarstva i električne energije, čija kretanja su determinirana domaćom tražnjom, bio nešto slabiji.

Prosječan broj zaposlenih lica u BiH u 2015. godini se nastavio uvećavati i iznosio je 713,69 hiljada, a nezaposlenih se nastavio smanjivati i manji je za 1,4 posto u odnosu na 2014. godinu te je iznosio 541,8 hiljada. Intenzitet smanjenja broja nezaposlenih je naročito izražen u drugoj polovini godine.

Depoziti su na kraju godine iznosili 16,5 milijardi KM, što je 98 posto iznosa ukupnih kredita. U odnosu na godinu ranije zabilježeno je povećanje ukupnih depozita za 7,5 posto, odnosno 1,2 milijarde KM. Najveći dio ovog povećanja odnosi se na povećanje depozita sektora stanovništva u iznosu od 822,8 miliona KM, zatim na depozite sektora nefinansijskih poduzeća 170,1 miliona KM, opće vlade 103,5 miliona KM te ostalih sektora u iznosu od 59,2 miliona KM.

BiH je u prošloj godini ostvarila ukupni robni izvoz od 8,9 milijardi KM, što predstavlja nominalno povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je realni rast usljed smanjenja izvoznih cijena bio nešto viši i iznosio je oko 3,8 posto.

Reklama

Tokom 2015. godine ukupni bh. uvoz roba iznosio je približno 15,9 milijardi KM, što predstavlja nominalno smanjanje od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinski robni deficit u 2015. godini iznosio je oko 6,9 milijardi KM i u poređenju s prethodnom godinom manji je za 8,7 posto.

Prema Izvještaju, strana direktna ulaganja u 2015. godini iznosila su 473,158 miliona KM, što je manje za 34,8 posto u odnosu na 2014. godinu.
Savjet ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2015. godine, koja iznosi oko 11,9 milijardi KM i uključuje vanjsku i unutrašnju zaduženost.

Prema ovoj informaciji, vanjski javni dug BiH iznosio je oko 8,4 milijardi KM i alociran je na Federaciju Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, Brčko Distrikt BiH i institucije Bosne i Hercegovine.

U 2015. godini angažirano je 400,98 miliona KM odobrenih kreditnih sredstava, od čega se 21 posto odnosi na kredite čija su prva povlačenja počela u prošloj godini. Od ukupno povučenih kreditnih sredstava u 2015. godini 53,28 posto se odnosi na infrastrukturne projekte, 33,71 posto na projekte usmjerene na privredne djelatnosti, dok se 13,01 posto odnosi na javni sektor.

Reklama

Unutrašnja zaduženost BiH na dan 31. decembra 2015. godine iznosila je oko 3,5 milijardi KM. U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti Federacija BiH učestvuje s 35,74 posto, Republika Srpske sa 63,99 posto, te Brčko distrikt s 0,27 posto, dok država BiH do kraja prošle godine nije imala obaveza po osnovu unutrašnjeg duga. U unutrašnji dug spadaju obaveze po osnovu stare devizne štednje, ratnih potraživanja, općih i obaveza po osnovu izdatih vrijednosnih papira, kreditnih zaduženja u zemlji i obaveze po osnovu refundacije poreza, te aktiviranih garancija.

 

Izvor: AA

Reklama
Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu