Connect with us

TEHNOLOGIJA

Šta sve Google zna o vama?

U zamjenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps, vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada djeli s oglašivačima čije su reklame zato tako precizne i efikasne.

Objavljeno

 


Izvor:

Gledate video snimke o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mjestima gdje se Googleovi oglasi prikazuju vidjeti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju. 

Ukratko rečeno, Google vas stalno posmatra, ali nije da mu ne pomažete – pomažete itekako. Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime, broj telefona i lokaciju, ali ono što je vrjednije je šta pretražujete i šta čitate dok ste na internetu. 

Da biste saznali šta Google zna o vama, morate prvo da se ulogujete u Google i klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal u gornjem desnom uglu otvorite svoj nalog klikom na ‘My Account’. Kada otvorite svoj nalog, pređite na odjeljak posvećen ličnim informacijama i privatnosti (‘Personal info & privacy’) i tamo se spustite na ‘Activity controls’. 

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u delu ‘Your searches and browsing activity’, dok se informacije o vama kao potencijalnoj meti oglašivača nalaze nešto ispod, u posebnom odjeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posjetili. 

Google vam, naravno, nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, ali moraćete to da učinite postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete, pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. Ali, u slučaju da ipak poželite da obrišete sve, i istovremeno sprječite da ti podaci propadnu, možete ih skinuti i negdje uskladištiti.

Izvor: Economy.rs 

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Reklama

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu