Svjetska banka u BiH u 2016. planira finansijski zamah od 236 miliona KM

0

 

EIB i EBRD

Povodom najave šefice Svjetske banke u BiH Tatjane Proskurjakove da je ova finansijska institucija osigurala 113 miliona KM za gradnju ceste Stolac – Neum, kojom bi se konačno svi krajevi BiH povezali s njenim jedinim gradom na moru, istražili smo i ostale projekte koji su u pripremi.

Naime, u planu su ukupno četiri projekta u iznosu od 236 miliona KM, koja će uskoro biti realizovana. Najkrupniji se odnosi na modernizaciju cesta u Federaciji BiH, u koji spada i gradnja brze ceste Stolac – Neum. Projekt je težak 174 miliona KM. Svjetska banka će dati 113 miliona KM, a ostatak, prema projektnoj dokumentaciji, dolazi od Evropske investicijske banke (EIB).

Kako stoji u dokumentima koji su poslani bh. institucijama, ovim sredstvima predviđeno je finansiranje građevinskih radova, odnosno dovršetka gradnje nove trase M-17.3 Neum – Stolac, ali i rekonstrukcija drugih cesta, mostova i tunela diljem FBiH. Navodi se da bi ovaj projekt trebao biti proveden u periodu od pet godina.

Drugi po veličini projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 94 miliona KM, tiče se podrške Svjetske banke programu zapošljavanja u oba entiteta. Međutim, većina podrške u ovom projektu dolazi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u iznosu od 85 miliona KM.

U opisu projekta, između ostalog, navedeno je da će se on fokusirati na poboljšanje pristupa poslovima na tržištu rada. Ovaj projekt doprinijet će svojevrsnoj reformi biroa za zapošljavanje te efikasnijem zapošljavanju stanovništva.

Podrška zdravstvu

Zahvaljujući EBRD-u, za projekt podrške zdravstvenom sektoru bit će izdvojeno 37 miliona KM. Projekt se odnosi na poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga putem jačanja sistema, poboljšanja usluga zdravstvenih institucija, te sistema javnih nabavki u ovom sektoru. U konačnici, 420.000 KM bit će investirano u modernizaciju statističkih agencija.

Trenutno se provodi 15 projekata u vrijednosti od 420 miliona dolara, odnosno 720 miliona maraka. Jedan od njih završava se narednog mjeseca i odnosi se na jačanje finansijskog upravljanja i kontrole. Pokrenut je u junu 2015., a bit će završen 30. juna ove godine. Projekt je koštao 290.000 KM.

Projekt hitni oporavak nakon poplava, koji je težak 171 milion maraka, započeo je 30. juna 2014., a trebao bi biti okončan do kraja 2018. Prema projektnoj dokumentaciji, on obuhvata tri komponente: prioritetnu nabavku uništene robe, obnovu ključne infrastrukture, pružanje tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta radi otpora na katastrofe.

„Drina – projekt zaštite od poplava“ započeo je 16. maja 2014., a završava 31. decembra 2019. On košta 48 miliona maraka, a riječ je o finansiranju radova na zaštiti od poplava na području Bijeljine i Goražda.

Jedan od važnijih projekata, koji je uveliko u toku, odnosi se na energetsku efikasnost. Počeo je 13. maja 2014., a završava 30. juna 2018. Košta 54 miliona maraka, a predviđa ulaganje u energetsku efikasnost u javnim objektima, školama, bolnicama.

U toku je i implementacija projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima, koji je započeo 15. januara 2014., a vrijedan je 9,5 miliona KM i trebao bi biti završen 31. maja 2019. Također, trenutno se provodi i važan projekt Svjetske banke koji se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom. On je započeo 12. decembra 2012., ali njegov završetak još nije definisan, a vrijedan je 10,2 miliona KM.

Projekt registracije nekretnina, koji je započeo 25. oktobra 2012., a završava 31. jula 2018., vrijedi 34,1 miliona KM. Cilj je registracija nekretnina s usklađenim katastrom i zemljišnim knjigama, te usklađivanje podataka o zemljištu.

Kada je riječ o ostalim projektima koji se trenutno provode, treba izdvojiti finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 205 miliona KM, zatim razvoju navodnjavanja u iznosu od 80 miliona KM, poboljšanju kvaliteta infrastrukture i investicione klime, za šta je izdvojeno 6,4 miliona KM.

Među ostalim projektima su podrška upravljanju otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 63 miliona KM, pristupu finansiranja privrede u iznosu od 120 miliona KM, zatim projekt poljoprivrednog i ruralnog razvoja, vrijedan 62 miliona KM, te zaštite kvaliteta vode u iznosu od 34 miliona KM.

Vrijednost projekata po godinama

2012. – 280 miliona KM

2013. – 68 miliona KM

2014. – 277 miliona KM

2015. – 85 miliona KM

 

Izvor: Avaz