Connect with us

FINANSIJE

Svjetska banka u BiH u 2016. planira finansijski zamah od 236 miliona KM

Svjetska banka, jedan od najvažnijih međunarodnih finansijskih partnera BiH, prema raspoloživoj dokumentaciji, planira novi finansijski zamah u BiH težak 137,8 miliona dolara, odnosno 236 miliona KM!

Objavljeno

 


Izvor:

 

EIB i EBRD

Povodom najave šefice Svjetske banke u BiH Tatjane Proskurjakove da je ova finansijska institucija osigurala 113 miliona KM za gradnju ceste Stolac – Neum, kojom bi se konačno svi krajevi BiH povezali s njenim jedinim gradom na moru, istražili smo i ostale projekte koji su u pripremi.

Naime, u planu su ukupno četiri projekta u iznosu od 236 miliona KM, koja će uskoro biti realizovana. Najkrupniji se odnosi na modernizaciju cesta u Federaciji BiH, u koji spada i gradnja brze ceste Stolac – Neum. Projekt je težak 174 miliona KM. Svjetska banka će dati 113 miliona KM, a ostatak, prema projektnoj dokumentaciji, dolazi od Evropske investicijske banke (EIB).

Reklama

Kako stoji u dokumentima koji su poslani bh. institucijama, ovim sredstvima predviđeno je finansiranje građevinskih radova, odnosno dovršetka gradnje nove trase M-17.3 Neum – Stolac, ali i rekonstrukcija drugih cesta, mostova i tunela diljem FBiH. Navodi se da bi ovaj projekt trebao biti proveden u periodu od pet godina.

Drugi po veličini projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 94 miliona KM, tiče se podrške Svjetske banke programu zapošljavanja u oba entiteta. Međutim, većina podrške u ovom projektu dolazi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u iznosu od 85 miliona KM.

U opisu projekta, između ostalog, navedeno je da će se on fokusirati na poboljšanje pristupa poslovima na tržištu rada. Ovaj projekt doprinijet će svojevrsnoj reformi biroa za zapošljavanje te efikasnijem zapošljavanju stanovništva.

Podrška zdravstvu

Reklama

Zahvaljujući EBRD-u, za projekt podrške zdravstvenom sektoru bit će izdvojeno 37 miliona KM. Projekt se odnosi na poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga putem jačanja sistema, poboljšanja usluga zdravstvenih institucija, te sistema javnih nabavki u ovom sektoru. U konačnici, 420.000 KM bit će investirano u modernizaciju statističkih agencija.

Trenutno se provodi 15 projekata u vrijednosti od 420 miliona dolara, odnosno 720 miliona maraka. Jedan od njih završava se narednog mjeseca i odnosi se na jačanje finansijskog upravljanja i kontrole. Pokrenut je u junu 2015., a bit će završen 30. juna ove godine. Projekt je koštao 290.000 KM.

Projekt hitni oporavak nakon poplava, koji je težak 171 milion maraka, započeo je 30. juna 2014., a trebao bi biti okončan do kraja 2018. Prema projektnoj dokumentaciji, on obuhvata tri komponente: prioritetnu nabavku uništene robe, obnovu ključne infrastrukture, pružanje tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta radi otpora na katastrofe.

„Drina – projekt zaštite od poplava“ započeo je 16. maja 2014., a završava 31. decembra 2019. On košta 48 miliona maraka, a riječ je o finansiranju radova na zaštiti od poplava na području Bijeljine i Goražda.

Reklama

Jedan od važnijih projekata, koji je uveliko u toku, odnosi se na energetsku efikasnost. Počeo je 13. maja 2014., a završava 30. juna 2018. Košta 54 miliona maraka, a predviđa ulaganje u energetsku efikasnost u javnim objektima, školama, bolnicama.

U toku je i implementacija projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima, koji je započeo 15. januara 2014., a vrijedan je 9,5 miliona KM i trebao bi biti završen 31. maja 2019. Također, trenutno se provodi i važan projekt Svjetske banke koji se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom. On je započeo 12. decembra 2012., ali njegov završetak još nije definisan, a vrijedan je 10,2 miliona KM.

Projekt registracije nekretnina, koji je započeo 25. oktobra 2012., a završava 31. jula 2018., vrijedi 34,1 miliona KM. Cilj je registracija nekretnina s usklađenim katastrom i zemljišnim knjigama, te usklađivanje podataka o zemljištu.

Kada je riječ o ostalim projektima koji se trenutno provode, treba izdvojiti finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 205 miliona KM, zatim razvoju navodnjavanja u iznosu od 80 miliona KM, poboljšanju kvaliteta infrastrukture i investicione klime, za šta je izdvojeno 6,4 miliona KM.

Reklama

Među ostalim projektima su podrška upravljanju otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 63 miliona KM, pristupu finansiranja privrede u iznosu od 120 miliona KM, zatim projekt poljoprivrednog i ruralnog razvoja, vrijedan 62 miliona KM, te zaštite kvaliteta vode u iznosu od 34 miliona KM.

Vrijednost projekata po godinama

2012. – 280 miliona KM

2013. – 68 miliona KM

Reklama

2014. – 277 miliona KM

2015. – 85 miliona KM

 

Izvor: Avaz

Reklama

 

Nastavite čitati

FINANSIJE

Konačna odluka: Prag za ulazak u PDV sistem povećan sa 50.000 na 100.000 KM

Objavljeno

 

Od

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatio da prag za ulazak u PDV sistem bude povećan sa 50.000 na 100.000 KM. Time je omogućena primjena ove ove odluke.

Ovo je dobra vijest za privrednike, posebno za obrtnike, koji mogu imati godišnji obrt do 100.000 KM bez plaćanja PDV-a.

Povećanje spomenutog praga je značilo izmjene Zakona o PDV-u, a koje je ranio prihvatio Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ove izmjene su predložili parlamentarci SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Kao razlog zašto smatraju da je potrebno povećati ovaj prag naveli su „inflatorna kretanja i rast cijena robe u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period“.

Reklama

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) je izjavio da će se ovim olakšati za 6.200 obveznika te da će državni prihodi biti manji za 25 miliona KM. Kompanije tvrde da će im poslovanje biti znatno olakšano.

klix.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Republika Srpska više neće biti poreska oaza za Slovence?

Objavljeno

 

Od

Generalni direktor Finansijske uprava Republike Slovenije (FURS) Peter Grum ugostio je u petak delegaciju Poreske uprave Republike Srpske na bilateralnom sastanku.

Složili su se da je razmjena podataka među poreskim tijelima važan element u borbi protiv izbjegavanja poreza i utaje poreza te su istakli važnost uspostavljanja djelotvorne administrativne saradnje između Slovenije i Republike Srpske.

Kako je u ponedjeljak saopštila Finansijska uprava Republike Slovenije, Grum je na sastanku izrazio uvjerenje da je, zbog sve veće mobilnosti poreskih obveznika i porasta prekograničnih transakcija, za Sloveniju i Republiku Srpsku sve važnije uspostaviti djelotvornu administrativnu saradnju u oblasti poreza. Šef delegacije Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić ocijenio je da su ovakvi susreti prilika za nadogradnju i jačanje saradnje.

Predstavnici dviju institucija prvobitno su razgovarali o mogućnosti pružanja podataka o rezidentnosti u BiH, koji su potrebni slovenačkoj poreskoj upravi u postupcima ostvarivanja prava iz Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pojašnjava finansijska uprava u saopštenju za javnost.

Reklama

Razmjena podataka o rezidentnosti između dvije poreske uprave značila bi rasterećenje i za poreske obveznike i za obje poreske uprave. Sada poreski obveznici sami dobijaju potvrdu o prebivalištu.

Dvije su se delegacije složile da je razmjena podataka između poreskih tijela važan element u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U raspravi su se stoga dotakli mogućnosti razmjene podataka o prihodima i o vlasnicima udjela u preduzećima. Potonji bi omogućio provjeru slučajeva prenosa poslovanja iz Slovenije u Republiku Srpsku.

Predstavnici Poreske uprave Republike Srpske pojasnili su da su započeli proces implementacije automatske razmjene podataka o finansijskim računima (Common Reporting Standard), koji će omogućiti automatsku razmjenu informacija o finansijskim računima, stanjima na tim računima, dividendama, kapitalnim dobicima i drugim prihodima koji proizlaze iz sredstava na finansijskim računima.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima provođenja istovremenih inspekcijskih nadzora u obje zemlje te operativne saradnje inspektora. Razgovarali su i o mogućnostima međusobne administrativne pomoći u naplati, saopšteno je iz Fursa.

Reklama

U proteklih nekoliko godina Slovenci su u Republici Srpskoj otvorili veliki broj poslovnih subjekata zbog nižih poreza. Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezivanje se vrši samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako se podiže dividenda, prenosi Indikator.

Indikator

Nastavite čitati

FINANSIJE

EPBiH prijeti finansijski kolaps – Uprava otvoreno o zatečenom stanju i nagomilanim problemima

Objavljeno

 

Od

Vršilac dužnosti generalnog direktora i vršioci dužnosti članova Uprave JP Elektroprivreda BiH saopštili su da s ciljem objektivnog informisanja javnosti, ukazuju da je na dan preuzimanja dužnosti 24. avgusta 2023. godine, finansijsko poslovanje kompanije bilo s gubitkom u iznosu 55,11 mil KM, a ostvareni prihod u prvih osam mjeseci manji za 108,96 mil KM u odnosu na planirani.

– Preuzimanjem kompanije aktuelna Uprava suočila se sa značajno smanjenim plasmanom uglja iz rudnika Koncerna EPBiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju, koji je u periodu januar-august iznosio svega 57,1% od planiranih i ugovorenih količina i s padom proizvodnje električne energije. Zbog revitalizacije koja je počela s kašnjenjem od četiri mjeseca, iz pogona je isključen Blok 6 u TE Tuzla – ističu u EPBiH.

Zatečeno stanje s isporukama uglja i ozbiljno dovođenje u pitanje proizvodnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sistema, rezultat je izostanka nužnih mjera i aktivnosti od strane prethodne Vlade FBiH i uprava JP Elektroprivreda BiH na zaustavljanju kontinuiranog pada plasmana uglja iz rudnika Koncerna koji je počeo 2019.godine. Direktna posljedica je smanjenje proizvodnje električne energije za cca 1.400 GWh u 2022. godini u odnosu na 2018., smanjenje bilansnih viškova i prihoda po osnovu tržišne prodaje za cca 280 mil KM.

Trend značajnog pada plasmana uglja i proizvodnje električne energije, bilansnih viškova namjenjenih za prodaju na tržištu i prihoda po tom osnovu, nastavljen je i u 2023. godini. U informaciji upućenoj 30. januara 2023. godine, prethodna Vlada FBiH upozorena je na uzroke koji utiču na poslovanje kompanije i vode neizbježno negativnom finansijskom rezultatu, odnosno gubitku u iznosu 90,8 mil KM. U istoj informaciji, Vladi FBiH je uz sagledavanje faktora presudnih za obavljanje osnovnih djelatnosti, stanja na depoima uglja, dinamike u njegovoj isporuci, sagledavanje hidroloških prilika i potrošnje električne energije, zastoja u radu Bloka 6 u TE Tuzla, isporuka toplotne energije za potrebe grijanja, ukazano da se JP Elektroprivreda BiH izlaže značajnom riziku nedostatka električne energije za zadovoljavanje potreba svojih kupaca, te posljedično potrebi kupovine energije na tržištu. Reakcije i poduzimanje aktivnosti na eliminaciji ili ublažavanju negativnih uzroka su izostale, ističe se u saopštenju.

Reklama

– Imajući u vidu činjenicu da je prethodna Vlada FBiH prije devet mjeseci seriozno informisana o sagledavanju elektroenergetskih prilika i finansijskom položaju kompanije za period februar-decembar 2023. godine, plasiranje informacija o nepostojećem gubitku i raspoloživosti značajnog iznosa sredstava na računima, dodatno usložnjava tešku situaciju u kojoj se nalazi JP Elektroprivreda BiH i otežava nastojanja i aktivnosti na iznalaženju rješenja kojima će se izbjeći finansijski kolaps najznačajnijeg privrednog subjekta u FBiH i dovođenje u pitanje stabilnosti elektroenergetskog sistema i snabdijevanja kupaca.

Aktulenoj Upravi JP Elektroprivreda BiH predstoji težak zadatak, prije svega na zaustavljanju daljeg pada proizvodnje uglja i električne energije, za čiju je realizaciju nužno sinergijsko djelovanje svih aktera uključenih u funkcionisanje elektroenergetskog sistema u FBiH – poručuju iz EPBiH.

eKapija

Reklama
Nastavite čitati

U trendu