Tegeltija: Srpska oštećena nepouzdanom raspodjelom

0

 

Na optužbe iz Federacije BiH /FBiH/ prema kojima Srpska lažira podatke zbog čega je navodno FBiH oštećena, Tegeltija poručuje da je Srpska ta koja je oštećena.

„Prije nekoliko godina bilo je indicija kako se štimao rezultat tako što se u trenutku kada se moraju unijeti sve poreske prijave ne unese poreska prijava `Telekoma Srpske`, što značajno pogorša poziciju Srpske“, rekao je Tegeltija za „Euroblic“.

On je istakao da se mora obezbijediti stabilnost procjene indirektnih poreza na godišnjem nivou, jer je riječ o ozbiljnom novcu.

„Dešava se da utvrđujete budžet i imate u novembru neke koeficijente na čijoj bazi pravite projekciju prihoda za iduću godinu, a onda se koeficijenti promijene nakon nekoliko mjeseci“, pojasnio je Tegeltija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH naveli su da se koeficijent za doznačavanje novca entitetima izračunava na osnovu krajnje potrošnje, odnosno onog iznosa PDV-a koji predstavlja krajnju potrošnju, a svi PDV obveznici dostavljaju svoje PDV prijave na mjesečnom nivou i odgovaraju za njih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

 

Izvor: Srna