Connect with us

PRIVREDA

Ukupan obim razmjene za prvi kvartal 865,5 miliona dolara

BANJALUKA – Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 865,5 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 70,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Objavljeno

 

Izvoz u posmatranom periodu bio je 356,9 miliona dolara, dok je ostvarena vrijednost uvoza 508,6 miliona dolara. Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom kvartalu ove godine veća je za 5,6 odsto, dok je vrijednost uvoza manja za 9,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza robe, od 70,2 miliona dolara, ostvarila je sa Italijom, zatim sa NJemačkom od 45,28 miliona dolara, te sa Srbijom, gdje je izvezla roba u vrijednosti od 36,6 miliona dolara. Najveća vrijednost ostvarenog uvoz roba, od 96,8 miliona dolara, bila je u poslovanju sa Srbijom, zatim 67,29 miliona dolara sa Italijom, 43,5 miliona dolara sa NJemačkom. Prema ekonomskoj grupaciji zemalja, Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 274,73 miliona dolara, te uvoza od 270,8 miliona dolara, ostvarila u poslovanju sa EU. Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom kvartalu ove godine povećana je za 13,2 odsto, a dok je uvoz smanjen za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je Srni da je pad vrijednost uvoza posljedica stanja u privredi Srpske, koja je uvozno orijentisana, kao i aktuelnog stanja likvidnosti privrede. Prema njenim riječima, kada je riječ o proizvodima klasifikovanim po trgovačkoj djelatnosti, vidljiv je rast izvoza raznih gotovih proizvoda, a to su mahom proizvodi prerađivačke industrije. Stojadinovićeva smatra da su to proizvodi šumarstva i drvoprerade, kože, obuće i tekstila, te iz oblasti gdje značajan broj domaćih firmi ima ugovorene lon-poslove sa inostranim partnerima. Ona je dodala da je prisutan i pad poslovanja sa Rusijom, naročito izražen kroz pad uvoza i izvoza mineralnih goriva i maziva.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.