Uskoro izmenjeni Zakon o javnim izvršiteljima

0

 

Na završnoj konferencija projekta „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“ dodeljeni su sertifikati novih izvršiteljima i istaknut je značaj njihovog rada za reformu pravosudja i pravnu sigurnosti u Srbiji i s aspekta dolaska stranih investitora.

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev je rekla da će novi zakon doneti efikasniji postupak izvršenja „prevashodno zbog činjenice da je gotov cjelokupno njegovo sprovodjenje prenijeto u nadležnost javnih izvršitelja“.

„Ostvareni rezultati u prethodnom periodu, kada su izvršitelji imali isključivu nadležnost u naplati komunalnih predmeta nedvosmisleno ukazuje na to da se na ovaj način vodi brži i efikasniji izvršni postupak“, rekla je Trešnjev.

U Srbii radi 239 izvršitelja i 13 zamjenika izvršitelja koji su, po saopštenim podacima Komore izvršitelja, u 2015. godini imali 395.650 predmeta.

Pored Ministarstva pravde, nadzor nad radom izvršitelja vrši i Komora izvršitelja koja je u prošloj godini postupala po 400 pritužbi gradjana i podnela 23 predloga za pokretanje disciplinskih postupaka.

Na skupu je šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport najavio dalju podršku reformama u srpskom pravosudju istakavši da svaka presuda treba da bude jasna i nepristrasna kao i da bude obezbedjeno njihovo delotvorno izvršavanje.

„Tu postoji i jak ekonomski argument jer firme će hteti da posluju u Srbiji kao i sa partnerima u Srbiji jer znaju da će im se štititi prava“, rekao je Devenport.

On je naveo i da se očekuje da 1. jula stupi na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbjedjenju.

Zamjenik ambasadora Njemačke Aleksandra Jung je rekao da je vladavina prava ključna za Srbiju u nastavku njenog evropskog puta koji Njemačka podržava, dodavši da se time dolazi i do bolje klime za investiotore.

„Njemačka snažno podržava Srbiju da postane članice EU“, rekao je Jung navodeći i da se Njemačka zalaže za otvaranje poglavlja 23 posvećenog vladavini „što prije je to moguće“.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju obezbjedjenju proširena nadležnost izvršitelja ali i njihova odgovornost.

„Cilj je smanjenje broja predmeta u sudskom sistemu i njihovo efikasnije izvršenje“, rekao je Selaković dodavši da je u tom zakonu novina i to što je za izvršitelje predvidjena i dodatna edukacija.

Vlada Srbije usvojila je u oktobru prošle godine Prijedlog zakona o izvršenju i obezbjedjenju kojim je predvidjeno da izvršitelji budu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, osim u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, koje ostaje u nadležnosti sudova.

Novim zakonom, kako je saopšteno po njegovom usvajanju, omogućeno je da i stari izvršni predmeti, kojih ima oko dva miliona, budu dodjeljeni u rad izvršiteljima jer povjerioci moći da se izjasne da li žele da sud završi postupak ili da se predmet ustupi izvršitelju.

Prethodni zakon, inače prvi u Srbiji koji se odnosi na tu tematiku, bio je usvojen 2012. godine.

 

Izvor: Beta