Connect with us

PRAVO

Uskoro izmenjeni Zakon o javnim izvršiteljima

BEOGRAD – Novi Zakon o izvršenju i obezbjedjenju, čiji je cilj poboljšanje efikasnosti rada izvršitelja ali i povećenje njihove odgovornosti, trebalo bi da da počne da se primenjuje od 1. jula, rečeno je danas u Beogradu na skupu o toj temi.

Objavljeno

 


 

Na završnoj konferencija projekta „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“ dodeljeni su sertifikati novih izvršiteljima i istaknut je značaj njihovog rada za reformu pravosudja i pravnu sigurnosti u Srbiji i s aspekta dolaska stranih investitora.

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev je rekla da će novi zakon doneti efikasniji postupak izvršenja „prevashodno zbog činjenice da je gotov cjelokupno njegovo sprovodjenje prenijeto u nadležnost javnih izvršitelja“.

„Ostvareni rezultati u prethodnom periodu, kada su izvršitelji imali isključivu nadležnost u naplati komunalnih predmeta nedvosmisleno ukazuje na to da se na ovaj način vodi brži i efikasniji izvršni postupak“, rekla je Trešnjev.

U Srbii radi 239 izvršitelja i 13 zamjenika izvršitelja koji su, po saopštenim podacima Komore izvršitelja, u 2015. godini imali 395.650 predmeta.

Pored Ministarstva pravde, nadzor nad radom izvršitelja vrši i Komora izvršitelja koja je u prošloj godini postupala po 400 pritužbi gradjana i podnela 23 predloga za pokretanje disciplinskih postupaka.

Reklama

Na skupu je šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport najavio dalju podršku reformama u srpskom pravosudju istakavši da svaka presuda treba da bude jasna i nepristrasna kao i da bude obezbedjeno njihovo delotvorno izvršavanje.

„Tu postoji i jak ekonomski argument jer firme će hteti da posluju u Srbiji kao i sa partnerima u Srbiji jer znaju da će im se štititi prava“, rekao je Devenport.

On je naveo i da se očekuje da 1. jula stupi na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbjedjenju.

Zamjenik ambasadora Njemačke Aleksandra Jung je rekao da je vladavina prava ključna za Srbiju u nastavku njenog evropskog puta koji Njemačka podržava, dodavši da se time dolazi i do bolje klime za investiotore.

„Njemačka snažno podržava Srbiju da postane članice EU“, rekao je Jung navodeći i da se Njemačka zalaže za otvaranje poglavlja 23 posvećenog vladavini „što prije je to moguće“.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju obezbjedjenju proširena nadležnost izvršitelja ali i njihova odgovornost.

Reklama

„Cilj je smanjenje broja predmeta u sudskom sistemu i njihovo efikasnije izvršenje“, rekao je Selaković dodavši da je u tom zakonu novina i to što je za izvršitelje predvidjena i dodatna edukacija.

Vlada Srbije usvojila je u oktobru prošle godine Prijedlog zakona o izvršenju i obezbjedjenju kojim je predvidjeno da izvršitelji budu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, osim u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, koje ostaje u nadležnosti sudova.

Novim zakonom, kako je saopšteno po njegovom usvajanju, omogućeno je da i stari izvršni predmeti, kojih ima oko dva miliona, budu dodjeljeni u rad izvršiteljima jer povjerioci moći da se izjasne da li žele da sud završi postupak ili da se predmet ustupi izvršitelju.

Prethodni zakon, inače prvi u Srbiji koji se odnosi na tu tematiku, bio je usvojen 2012. godine.

 

Izvor: Beta

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu