Connect with us

INVESTICIJE

Za rehabilitaciju infrastrukture u RS 40 miliona KM

BANJALUKA, Za rehabilitaciju regionalne i lokalne infrastrukture u Republici Srpskoj u okviru Hitnog projekta oporavka od poplava predviđeno je više od 40 miliona KM, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Objavljeno

 


 

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu Radenko Jeftić rekao je da je rehabilitacija regionalne i lokalne infrastrukture veoma značajna jer je to glavni uslov za obnovu opština koje su bile pogođene poplavama.

„Za rekonstrukciju i sanaciju regionalnih i magistralnih puteva predviđeno je 20 miliona KM“, naveo je Jeftić.

Prema njegovim riječima, za obnovu vodoprivredne regionalne infrastrukture predviđeno je oko tri miliona KM.

„U okviru ove potkomponente započete su aktivnosti na projektovanju uređenja vodnog režima rijeke Vrbanje u banjalučkom naselju Česma i sanaciji unskog nasipa u Kozarskoj Dubici“, naveo je Jeftić.

On je rekao da je planirana i sanacija kritičnih dionica korita rijeke Ukrine i sanacija brane sa akumulacijom Drenova u opštini Prnjavor.

Reklama

Jeftić kaže da je u okviru Hitnog projekta oporavka od poplava za obnovu lokalne infrastrukture planirano ukupno 20.470.687 KM.

Ministarstvo finansija Republike Srpske donijelo je odluku da ova sredstva opštinama budu plasirana na kreditnoj osnovi i u ovaj dio projekta uključeno je 18 opština, koje su kandidovale ukupno 173 potprojekta u ukupnoj vrijednosti 15 miliona KM.

Jeftić kaže da je do sada završeno šest potprojekata u ukupnoj vrijednosti od oko 990.000 KM.

„Završena je sanacija mosta u Jošavci i sanacija oborinske kanalizacije u Čelincu, zatim sanacija nekoliko gradskih ulica i rekonstrukcija gradskog stadiona u Šamcu, te rekonstrukcija mosta u Tesliću i sanacija lokalnog puta u Novom Gradu“, naveo je Jeftić.

On je dodao da su potpisani ugovori za još 10 potprojekata i još 26 potprojekata kod kojih je završen odabir izvođača i oni su pred potpisivanjem ugovora, dok su preostali projekti u fazi evaluacije ponuda.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović podsjetio je da Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu radi na realizaciji Hitnog projekta oporavka od poplava, čija ukupna vrijednost za BiH iznosi 100 miliona američkih dolara.

Reklama

Macanović je rekao da je projekat u potpunosti finansiran kreditom Svjetske banke, te da će od ukupnog iznosa u Republici Srpskoj biti realizovano 47,5 miliona američkih dolara.

„Ovaj projekat pripremljen je po hitnoj proceduri u saradnji sa Svjetskom bankom i postao je efektivan u septembru 2014. godine, a planirano je da bude završen 31. decembra“, rekao je Macanović.

On je istakao da je cilj projekta obnova infrastrukturnih objekata razorenih i uništenih poplavama koje su u maju 2014. godine zadesile BiH.

Macanović je pojasnio da se realizacija projekta u Srpskoj odvija u okviru tri komponente, među kojima su nabavka robe za hitni oporavak od katastrofe, za koju je predviđeno 19 miliona dolara, te rehabilitacija ključne javne infrastrukture, za koju je izdvojeno 27 miliona dolara.

„Za podršku realizacije projekta predviđen je milion dolara i za izgradnju kapaciteta za otpornost na katastrofe 400.000 dolara“, dodao je Macanović.

 

Reklama

Izvor: Srna

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu