Ponovo počeo izvoz govedine u Tursku

0

 

U ovoj pošiljci trebalo je da bude 53.118 kilograma mesa goveda čiji je pregled izvršila Kancelarija za veterinarstvo BiH, rečeno je u ovoj kancelariji.

U Tursku bi do kraja godine trebalo da bude izvezeno 5.700 tona mesa goveda. Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je uputstvo o provođenju postupka sertifikacije pošiljki mesa koje se izvoze u Tursku i u skladu sa tim će cijeli postupak biti pod stalnim nadzorom Kancelarije.

Za prevoz namirnica životinjskog porijekla zadužena je avio-kompanija „Turkiš erlajns-kargo“ sa kojom je menadžment Tuzlanskog aerodroma potpisao ugovor.

Turska je odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH, isključivo domaćeg, na godišnjem nivou, ali je to dovedeno u pitanje zbog prevara jer je otkriveno da su pojedine kompanije i pojedinci zloupotrijebili sporazum o bescarinskom izvozu mesa iz BiH u Tursku tako što su uvozili meso iz zemalja EU, a zatim ga prodavali Turskoj kao domaće. Ovim je nanesena ogromna finansijska šteta domaćim uzgajivačima.

Izvor:Srna