E-mail polako umire

0

 

Mnogi stručnjaci predviđaju da će e-mail do 2020. zameniti tzv. hibridi e-maila i raznih chat servisa. Ako vam ovakav scenario zvuči nevjerovatno, stručnjaci ističu 3 sigurna znaka da e-mail polako umire.

Uberova korisnička podrška ne odgovara na e-mailove – Uber, jedna od najpoznatijih kompanija na svijetu, uklonila je na svojim stranicama kontakt putem e-maila. Umjesto čitanja i odgovaranja na e-mailove, svu korisničku podršku obavlja putem aplikacije. Ovaj trend počele su da slijede i ostale kompanije jer je ovakav način rada brži i efikasniji.

Kinezi ne koriste e-mail – Najmnogoljudnija zemlja na svijetu ne koristi e-mail. Naravno, pojedini korisnici imaju svoju e-mail adresu, ali većina korisnika u Kini i Indiji koristi novije alatate za komunikaciju poput WeChata.

Ako se uzme u obzir i konstantan rast mnogih servisa za chat, postaje očigledno da se sve manje korisnika oslanja na e-mail.

Korisnička podrška oslanja se na chatbotove – Jedan od glavnih trendova u online komunikaciji su sve popularniji chatbotovi. Stručnjaci se slažu da su oni jedna od najboljih upotreba vještačke inteligencije. Chatbotovi zaduženi za korisničku podršku nisu nervozni, ne mogu da se umore i ne treba da sjede i listaju gomilu e-mailova kako bi odgovorili na vaše pitanje.

Ove godine zabilježen je veliki rast chat aplikacija koje sve češće mjenjaju ostale načine online komunikacije. Umjesto pisanja e-mailova, s prijateljima komuniciramo putem Vibera, Messengera ili WhatsAppa, a za razmjenu fotografija tu su razne aplikacije poput Instagrama ili Snapchata.

I dok se e-mail danas koristi većinom u poslovne svrhe i uspješni ljudi u posljednje vrijeme više biraju Twitter ili LinkedIn kao alat za komunikaciju sa saradnicima.

Izvor: Vesti online