Connect with us

TEHNOLOGIJA

Ukradeno 32 miliona podataka za pristup „Tviteru”

SVIJET – Ukradeno 32 miliona podataka za pristup „Tviteru” a pretpostavlja se da su sajber-kriminalci do informacija došli preko virusa na računarima korisnika ili ukrštanjem podataka iz nekog od ranijih napada.

Objavljeno

 


 

Korisnici društvene mreže „Tviter” najnovija su meta hakerskih napada. Nakon što su krajem maja najprije ponudili 360 miliona imejl adresa i lozinki korisnika „Maj spejsa”, hakeri su prije desetak dana, na crnom tržištu, oglasili prodaju lozinki za oko 107 miliona profila na „Linktinu” provaljenih prije četiri godine. Zatim su uslijedili upadi u naloge na „Tviteru” i „Pinterestu” osnivača „Fejsbuka” Marka Zakerberga, da bi se niz nastavio obelodanjivanjem 32 miliona podataka o nalozima na „Tviteru”.

Kako prenose internet portali, među hakovanima je i profil pjevačice Lane del Rej, a među žrtvama najbrojniji su tviteraši iz Rusije, kojih je oko pet miliona. Iako je čak 120.000 naloga imalo najjednostavniju šifru „12345”, lak plijen su bile i one složenije od čak 30 znakova, kakvih je u ovoj krađi bilo oko 150.000.

Zašto je hakovanje „Linktina” isplativije od „Tvitera”
Na „dark vebu”, tajnoj internet mreži, kojoj se pristupa uz pomoć specifične opreme i softvera, i na kojoj se trguje ukradenim podacima (ali i drogama, oružjem, pornografijom…), „Linktin” lozinke i korisnička imena ponuđeni su po većoj cijeni od sume koju su hakeri tražili za podatke o nalozima na „Tviteru”. Razlog za tu razliku u cijeni leži, prema stručnim mišljenjima, u činjenici da je „Linktin” mreža za povezivanje profesionalaca pa se na njoj može saznati i čime se korisnik bavi. To kriminalcima pomaže da odaberu žrtvu s većom platom.
Medijski izveštaji navode da je jedan ruski haker tražio 10 bitkoina, odnosno oko 4.500 evra za bazu od 32 miliona pristupnih podataka tviteraša, dok drugi ističu da iza ove krađe stoje sajber-kriminalci iz Saudijske Arabije.

Iako mreža s 310 miliona aktivnih korisnika tvrdi da podaci nisu ukradeni napadom na njihove servere i baze podataka, ipak su reagovali zaključavanjem jednog broja naloga, tražeći od korisnika da izmjene pristupne šifre.

I predstavnici kompanije i sajta „LeakedSource”, koji korisnicima nudi mogućnost da provjere i uklone hakovane informacije, veruju da su sajber-kriminalci do ovih 32 miliona podataka došli zahvaljujući virusima na računarima korisnika ili ukrštanjem podataka iz nekog od ranijih napada jer mnogi korisnici imaju isto korisničko ime ili lozinku za pristup nalozima na više različitih sajtova – greška koju je napravio i Mark Zakerberg.

Reklama

Posao zlonamernima olakšan je i time što je malo onih koji su se obezbjedili dodatnom zaštitom, na primjer obaveštenjem porukom da se logovanje pokušava sa nove aj-pi adrese.

Prema ocjeni stručnjaka za kompjutersku bezbjednost, hakerima su imejl adrese i lozinke za pristup društvenim mrežama značajni samo kao sredstvo za eventualni upad u važnije naloge kao što su bankovni računi. Napadači se upravo uzdaju u grešku korisnika da jednu istu kombinaciju elektronske pošte i lozinke koriste i za društvene mreže i za banku.

Nakon ovog dugačkog niza hakerskih upada, pojedinci se pitaju hoće li uskoro doći vreme kada će svi ovi ukradeni podaci biti bezvrijedni jer su, kako se ispostavlja, sve dostupniji.

Izvor: Politika

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu