Connect with us

TEHNOLOGIJA

Ukradeno 32 miliona podataka za pristup „Tviteru”

SVIJET – Ukradeno 32 miliona podataka za pristup „Tviteru” a pretpostavlja se da su sajber-kriminalci do informacija došli preko virusa na računarima korisnika ili ukrštanjem podataka iz nekog od ranijih napada.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Korisnici društvene mreže „Tviter” najnovija su meta hakerskih napada. Nakon što su krajem maja najprije ponudili 360 miliona imejl adresa i lozinki korisnika „Maj spejsa”, hakeri su prije desetak dana, na crnom tržištu, oglasili prodaju lozinki za oko 107 miliona profila na „Linktinu” provaljenih prije četiri godine. Zatim su uslijedili upadi u naloge na „Tviteru” i „Pinterestu” osnivača „Fejsbuka” Marka Zakerberga, da bi se niz nastavio obelodanjivanjem 32 miliona podataka o nalozima na „Tviteru”.

Kako prenose internet portali, među hakovanima je i profil pjevačice Lane del Rej, a među žrtvama najbrojniji su tviteraši iz Rusije, kojih je oko pet miliona. Iako je čak 120.000 naloga imalo najjednostavniju šifru „12345”, lak plijen su bile i one složenije od čak 30 znakova, kakvih je u ovoj krađi bilo oko 150.000.

Zašto je hakovanje „Linktina” isplativije od „Tvitera”
Na „dark vebu”, tajnoj internet mreži, kojoj se pristupa uz pomoć specifične opreme i softvera, i na kojoj se trguje ukradenim podacima (ali i drogama, oružjem, pornografijom…), „Linktin” lozinke i korisnička imena ponuđeni su po većoj cijeni od sume koju su hakeri tražili za podatke o nalozima na „Tviteru”. Razlog za tu razliku u cijeni leži, prema stručnim mišljenjima, u činjenici da je „Linktin” mreža za povezivanje profesionalaca pa se na njoj može saznati i čime se korisnik bavi. To kriminalcima pomaže da odaberu žrtvu s većom platom.
Medijski izveštaji navode da je jedan ruski haker tražio 10 bitkoina, odnosno oko 4.500 evra za bazu od 32 miliona pristupnih podataka tviteraša, dok drugi ističu da iza ove krađe stoje sajber-kriminalci iz Saudijske Arabije.

Iako mreža s 310 miliona aktivnih korisnika tvrdi da podaci nisu ukradeni napadom na njihove servere i baze podataka, ipak su reagovali zaključavanjem jednog broja naloga, tražeći od korisnika da izmjene pristupne šifre.

I predstavnici kompanije i sajta „LeakedSource”, koji korisnicima nudi mogućnost da provjere i uklone hakovane informacije, veruju da su sajber-kriminalci do ovih 32 miliona podataka došli zahvaljujući virusima na računarima korisnika ili ukrštanjem podataka iz nekog od ranijih napada jer mnogi korisnici imaju isto korisničko ime ili lozinku za pristup nalozima na više različitih sajtova – greška koju je napravio i Mark Zakerberg.

Reklama

Posao zlonamernima olakšan je i time što je malo onih koji su se obezbjedili dodatnom zaštitom, na primjer obaveštenjem porukom da se logovanje pokušava sa nove aj-pi adrese.

Prema ocjeni stručnjaka za kompjutersku bezbjednost, hakerima su imejl adrese i lozinke za pristup društvenim mrežama značajni samo kao sredstvo za eventualni upad u važnije naloge kao što su bankovni računi. Napadači se upravo uzdaju u grešku korisnika da jednu istu kombinaciju elektronske pošte i lozinke koriste i za društvene mreže i za banku.

Nakon ovog dugačkog niza hakerskih upada, pojedinci se pitaju hoće li uskoro doći vreme kada će svi ovi ukradeni podaci biti bezvrijedni jer su, kako se ispostavlja, sve dostupniji.

Izvor: Politika

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu