Evro stabilan, azijske berze pale

0

 

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 1,4 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,2 i 2 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad cijene akcijaa na Wall Streetu, već treći dan zaredom, što je, među ostalim, bila posljedica pada cijena nafte.

I jutros je nastavljen pritisak na cijene, pa je na londonskom tržištu barel pojeftinio za još 1 odsto, na 49,83 dolara, a na američkom 1,1 odsto, na 48,37 dolara.

Ulagači su nesigurni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke. Doduše, ne očekuje se povećanje kamata već sada, no ulagači će pažljivo pratiti hoće li Fed nagovestiti kada bi to mogao učiniti.

“Zvaničnici Feda svojim su nedavnim izjavama pripremali tržište za moguće povećanje kamata u junu ili julu. Međutim, oštro usporavanje rasta zapošljavanja u SAD-u navešće Fed na odlaganje tog poteza barem dok ne prođe referendum u Britaniji”, poručuju analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Ove nedjelje zasedaju i čelnici britanske, japanske i švajcarske centralne banke, a niko ne vjeruje da će išta preduzimati uoči referenduma.

A upravo je referendum o izlasku Britanije iz Evropske unije glavni razlog zabrinutosti ulagača, s obzirom da ankete ne daju jasnije naznake rezultata.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez, dok je britanska funta pod pritiskom.

S druge strane, jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Doduše, jen je jutros blago oslabio prema američkoj valuti, pa je kurs dolara porastao na 105,95 jena, dok je juče u jednom trenutku skliznuo na 105,73 jena, najniži nivo od početka maja.

No, cijene evra i funte prema japanskoj valuti kreću se oko najnižih nivoa u tri godine.

Evro je, kao i britanska funta, pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od poremećaja na tržištima ako Britanci 23. juna odluče napustiti Uniju.

Ipak, evro se jutros blago oporavio prema američkoj valuti, pa se njegov kurs kreće oko 1,1290 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1250 dolara.

Izvor: Hina