Connect with us

FINANSIJE

Evropske banke doživjele potpuni sunovrat

Evropske akcije pale su na četvoromjesečni minimum, uz sunovrat akcija banaka.

Objavljeno

 

Cijene nafte šestu uzastopnu trgovačku sesiju biljeleže gubitak nakon što se Banka Japana suzdržala od daljih monetarnih podsticaja a centralna banka SAD zauzela oprezan stav.

Indeks američkih robnih fjučersa oslabio je za oko 0,4 odsto, ukazujući da je Wall Street već na otvaranju u padu. 

Funta je dotakla dvomesečni minimum u odnosu na evro, što naglašava tjeskobu tržišta da će Britanija, peta po veličini ekonomija svijeta, glasati za izlazak iz Evropske unije 23. juna. 

Glas za okončanje britanskog 43-godišnjeg članstva u EU uplašio bi investitore, potkopavajući višedecenijske evropske integracije i doveo bi u pitanje budućnost Velike Britanije i njene 2,9 biliona dolara vrijedne ekonomije. 

Zabrinutost zbog Brexita, u kombinaciji sa očekivanjem prigušenog globalnog rasta, tjera investitore da bježe u sigurna utočišta, kao što su njemačke obveznice i zlato, i da napuštaju tržišta nafte i akcija. 

Akcije banaka evrozone pale su na gotovo četvorogodišnji minimum, pri čemu su se hartije Deutsche banke survale za 2,8 odsto, a rekordno nizak nivo su dotakle i akcije Credit Suisse-a. 

Spot cijene zlata su ojačale za 1,4 procenta, popevši se na najviši nivo u dvije godine. 

Ranije danas trgovanje na azijskim tržištima je bilo uglavnom u znaku „nerizične“ aktive, pri čemu je jen skočio na 20-mjesečni maksimum u odnosu na dolar, a indeks Nikkei pao za više od 3,0 odsto. 

Honkonški i Hang Seng indeks pali su za po 2,0 procenta. 

Referentni indeksi na tržištima akcija širom Evrope slijedili su isti obrazac, pa je Italijanski FTSE MIB pao za 1,6 odsto, a pan-evropski indeks FTSEurofirst 300 je oslabio 0,7 procenata. 

Akcije UBS i Credit Suisse banke stropoštale su se za 1,3 odsto i 2,8 odsto, respektivno, posle saopštenja Švajcarske centralne banke da će obe pomenute finansijske institucije vjerovatno morati da prikupe dodatnih 10 milijardi švajcarskih franaka kako bi ispunile nove zahtjeve vezane za adekvatnost kapitala, navodi Reuters.

 

Izvor: SIG

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.