Smjena u top 10 ekonomija svijeta

0

 

Najnaseljenija američka savezna država, sa bruto domaćim proizvodom od 2.500 milijardi dolara, pretekla je i recesijom pogođeni Brazil, pokazali su objavljeni zvanični podaci, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

„To je rezultat kako dobrog privrednog rasta Kalifornije tako i kretanja kursa američkog dolara prema drugim valutama“, izjavila je glavni ekonomista Ministarstva finansija Kalifornije, Irena Asmundson. 

Privreda Kalifornije je, kako je navela, prošle godine porasla za 4,1 odsto u poređenju sa cjelokupnim rastom SAD od 2,4 odsto i od 1,1 odsto u Francuskoj. 

Prema grafikonu kalifornijskog ministarstva, SAD su najveća svjetska ekonomija, na drugom mjestu je Kina, a na trećem Japan. 

Četvrta pozicija pripada Njemačkoj, peta Velikoj Britaniji, šesta Kaliforniji, a sedma Francuskoj. Slijedi Indija, na osmom mjestu, a Italija i Brazil zaokružuju listi prvih deset ekonomskih sila svijeta. 

Kalifornija je prošle godine stvorila više radnih mjesta nego bilo koja druga država u SAD, navodi njujorška agencija, dodajući da se sjedište četiri od deset najvećih američkih kompanija nalazi u Kaliforniji, među kojima su Alfabet i Fejsbuk. 

Guverner Kalifornije, DŽeri Braun (78), vodio je ovu američku saveznu državu kroz ekonomski oporavak koji su donijele tehnološke kompanije Fejsbuk i Epl, ali i poljoprivredna i prerađivačka industrija. 

Otkako je 2011. preuzeo tu funkciju, Braun je, kako navodi „Blumberg“, uspjeo da pobjegne od fiskalne krize i konstantnog deficita i počne da biljeleži budžetske suficite.

 

Izvor: Tanjug