Fiat ukida jednu smenu, trećina radnika višak

0

Predsjednik sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković je rekao agenciji Beta da je tu informaciju predstavnicima sindikata prenjela direktorka kompanije Silvija Verneti.

“Sutra nastavljamo razgovore sa rukovodiocima kompanije, da čujemo šta oni konkretno nude, kakvi su modeli da dobrovoljni odlazak iz fabrike”, rekao je Marković.

On je ocijenio da je sindikat danas primio “tešku” vijest od menadžmenta, ali da nije iznenadjen jer je poznato da je pad tražnje vozila na svjetskim tržištima.

“Mi smo, međutim, očekivali da još mnogo ranije reaguje Vlada kao vlasnik 33 odsto kapitala u FCA , odnosno premijer Aleksandar Vučić koga smo 24 mjeseca pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, što se nije dogodilo”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, fabrika u Kragujevcu radi četiri godine u tri smjene, od kada je počela proizvodnju automobila 500L, i dnevno se proizvede oko 645 vozila.

“U posljednje dvije godine bilo je pauza u radu, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje vozila, ali ovo sada je najozbiljniji problem za nas”, rekao je Marković.

U saopštenju FCA navedeno je da tržište prodaje automobila u Evropi bilježi blagi rast i da model Fiat 500L ima dobre rezultate.

“Ukupna potražnja za modelom 500L je stabilna, dok su predviđanja da će volumeni ostati na istom nivou u narednih nekoliko godina, učvršćujući poziciju i ostvarene rezultate”, navela je kompanija i dodala da je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovodjenjem strukturalnih promjena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dvije proizvodne smjene.

Istaknuto je da, u saradnji sa sindikatima, FCA radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali, “u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene”.

FCA je potvrdila posvećenost na srednjoročnom i dugoročnom planu u Srbiji.

U kompaniji FCA u Kragujevcu radi oko 3.200 radnika.

Izvor:Beta