Connect with us

TEHNOLOGIJA

Google kategorija „Pronađite telefon“ je dobila nove opcije!

SVIJET -Novi „Moj nalog“ hub je dobio prve značajne promjene tačno nakon godinu dana. Pogledajte na šta se one najviše odnose.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Google je prošle godine predstavio novu verziju svog sigurnosnog panela, pod nazivom “Moj nalog“, koji korisnicima Google naloga pruža gomilu opcija na jednom mjestu. Svi smo tada bili oduševljeni novim korisničkim izgledom i sa par novih zgodnih opcija.

Prošlo je godinu dana od tih promjena te je Google rješio da obilježi godišnjicu nekim unapređenjima “Moj nalog” hub-a. Nema boljeg načina za korisnike da se priključe zabavi, zar ne?

Prvo i najbitnije unapređenje se odnosi na kategoriju “Pronađite telefon”. Danas je izgled kategorije “Pronađite telefon” potpuno drugačiji. Naravno, sam izgled i mogućnosti opcije “Menadžer Android uređaja” se nije promjenio.

Reklama

Tako je već godinama. Ono što se promjenilo je način na koji se dolazi do dijela gde vi možete da aktivirate zvono telefona, pronađete telefon ili da ga zaključate.

Sada, kada želite da iskoristite neku od pomenutih opcija, prvo treba da pristupite kategoriji “Pronađite telefon” gde će vam se izlistati svi telefoni koje ste nekada koristili.

Po odabiru telefona pojaviće vam se lista opcija koje možete koristiti. Tu se već primećuju pojedini noviteti: probajte da pozovete svoj broj telefona, obratite se mobilnom operateru, potražite lokalnu pomoć, odjavite se sa telefona, itd…

Neke od ovih opcija trenutno nisu dostupne kod nas, ali većina njih jesu. Primjera radi, ukoliko dodirnete na opciju “Odjavite se sa telefona” pa na taster “Odjavime”, vaš Google nalog će biti izbrisan na telefonu kojem ste pristupili putem “Moj nalog” hub-a.

Reklama

Baš je super to što se sada običnom glasovnom komandom “Moj nalog” može pristupiti hub-u. Izgovaranjem te riječi, Google Now će vam prikazati rezultat pretrage gde vi treba da dodirnete na prvi naslov na listi. On, prvi naslov “Moj nalog – Google”, će vas kasnije odvesti do podešavanja vašeg naloga putem internet pregledača.

Nema sumnje da su noviteti “Moj nalog” hub-a itekako poželjni i dobrodošli. Nadamo se da će ih u budućnosti biti više, u različitim kategorijama. Za sada, dopada nam se kako je Google olakšao pronalaženje Android telefona i daljinsku kontrolu nad njim.

{gallery}google-mojnalog{/gallery}

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu