Connect with us

PRAVO

Italija usvojila zakon kojim kažnjava negiranje holokausta

ITALIJA – Italija se pridružila zemljama koje kriminaliziraju antisemitsku propagandu poricanja holokausta, a novi zakon za to krivično djelo predviđa zatvorsku kaznu od dvije do šest godina, javlja  dpa.

Objavljeno

 


 

Donji dom talijanskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona u srijedu navečer s 237 glasova za, 5 protiv i 10 suzdržanih. Osim što osnažuje već postojeći zakon kojim se kažnjava propaganda i poticanje na nasilje na temelju rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, novi zakon uperen je i protiv onih koji negiraju genocid ili zločine protiv čovječnosti, kako ih definira Međunarodni sud pravde (ICJ).

Odgovarajući na kritike da bi zakon mogao ograničiti slobodu izražavanja, zastupnik Demokratske stranke (DP) Walter Verni je objasnio da taj zakon „ne kažnjava negirajuća mišljenja već kazneno ponašanje potaknuo negirajućim mišljenjem“.

„Ako kažete da se armenski genocid nikada nije dogodio, vaše mišljenje može biti upitno, ali nećete biti kazneno gonjeni. Ako počnete govoriti ‘izbacimo Armence’ tada ste u nevolji“, objasnio je Verni.

Predsjednik Saveza talijanskih židovskih zajednica Renzo Gattegna je u priopćenju novi zakon nazvao „povijesnim“. Po njegovu mišljenju, taj će zakon biti „jedno od ključnih oruđa u borbi protiv profesionalnih lažljivaca, istovremeno štiteći neotuđiva načela poput slobode izražavanja i istraživanja“.

U prošlomjesečnom uvodniku, kolumnist dnevnika Corriere della Sera Pierluigi Battista napisao je da bi bilo bolje negirajućim stavovima suprotstaviti javne argumente, umjesto da se donose „po slobode samoubilački“ zakoni koji šire cenzuru.

Reklama

„Cenzura je nezasitna životinja: stalno širi svoje granice, pokrivajući sve veći broj mišljenja kao kriminalna djela. Ta mišljenja mogu biti odvratna, ali ne spadaju u zločin“, napisao je Battista.

Zemlje koje kriminaliziraju poricanje holokausta su Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Izrael, Poljska i Rumunjska.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu