Zabrana abortusa u Irskoj je nemilosrdna diskriminacija žena

0

 

U izveštaju UNHRC-a se navodi da je prihvaćena žalba Amande Melet iz Dablina, kojoj je 2001. zabranjeno da uradi abortus u Irskoj kada joj je doktor rekao da njena beba ima srčanu manu i da ne bi mogla da preživi izvan materice.

U Irskoj je abortus dozvoljen samo kada je život žene ugrožen trudnoćom. U svim drugim slučajevima žene moraju da iznesu trudnoću do kraja ili da urade abortus u inostranstvu. U Engleskoj svake godine abortira hiljade Irkinja.

Savet UNHRC, koji čine stručnjaci iz 17 zemalja, ocenio je da irski zakon o abortusu krši Međunarodnu konvenciju UN o građanskim i političkim pravima u nekoliko tačaka, pozivajući tu zemlju da sprovede sveobuhvatnu reformu. Savjet, međutim, nema moć da primora Irsku da promjeni zakon.

U izvještaju se navodi da je zakon prava fetusa koji ne može da preživi stavio iznad prava žena, što „ne može biti opravdano“ jer život nerođenog deteta ne može biti sačuvan.

Savjet je ocjenio da je zbog ograničenja u savjetovanju i pružanju ljekarske njege ženama koje abortiraju u inostranstvu Amanda Melet prošla kroz „intenzivnu patnju“ jednaku „okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju“.

UNHRC je pozvao Irsku da promjeni zakon kako nijedna druga trudnica čiji fetus ima fatalne anomalije ne bude primorana da iznese cijelu trudnoću.

Izvor: Blic rs