Connect with us

PRAVO

Zabrana abortusa u Irskoj je nemilosrdna diskriminacija žena

IRSKA – Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) ocjenio je danas da zabrana abortusa u Irskoj diskrimiše žene, da predstavlja nemilosrdno i ponižavajuće postupanje i da treba da bude ukinuta u slučajevima fetusa sa fatalnim anomalijama.

Objavljeno

 


 

U izveštaju UNHRC-a se navodi da je prihvaćena žalba Amande Melet iz Dablina, kojoj je 2001. zabranjeno da uradi abortus u Irskoj kada joj je doktor rekao da njena beba ima srčanu manu i da ne bi mogla da preživi izvan materice.

U Irskoj je abortus dozvoljen samo kada je život žene ugrožen trudnoćom. U svim drugim slučajevima žene moraju da iznesu trudnoću do kraja ili da urade abortus u inostranstvu. U Engleskoj svake godine abortira hiljade Irkinja.

Savet UNHRC, koji čine stručnjaci iz 17 zemalja, ocenio je da irski zakon o abortusu krši Međunarodnu konvenciju UN o građanskim i političkim pravima u nekoliko tačaka, pozivajući tu zemlju da sprovede sveobuhvatnu reformu. Savjet, međutim, nema moć da primora Irsku da promjeni zakon.

U izvještaju se navodi da je zakon prava fetusa koji ne može da preživi stavio iznad prava žena, što „ne može biti opravdano“ jer život nerođenog deteta ne može biti sačuvan.

Savjet je ocjenio da je zbog ograničenja u savjetovanju i pružanju ljekarske njege ženama koje abortiraju u inostranstvu Amanda Melet prošla kroz „intenzivnu patnju“ jednaku „okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju“.

Reklama

UNHRC je pozvao Irsku da promjeni zakon kako nijedna druga trudnica čiji fetus ima fatalne anomalije ne bude primorana da iznese cijelu trudnoću.

Izvor: Blic rs

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu