Jačati domaće institucije koje proizvode sjeme

0

Ova manifestacija je danas na ekonomiji ovog instituta okupila više od 200 učesnika iz agrarnog sektora RS, FBiH, ali i zemalja iz okruženja, gdje je izvršena prezentacija, te obilazak oglednih polja gdje su svi prisutni mogli da se uvjere šta je to novo što je Institut kreirao i što je prilagođeno za agroekološke uslove na ovim prostorima.

Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta RS, rekao je da smo svjedoci da je posljednjih pet godina bilo poprilično nepovoljno po poljoprivrednu proizvodnju zbog suša i poplava.

„To stavlja velike izazove pred poljoprivrednike s jedne strane, a s druge strane pred poljoprivrednu nauku i struku kako iznaći tehnologije i sortiment koji će dati najbolje prinose i u ovakvim situacijama“, rekao je Trkulja.

Svi prisutni su se, kaže on, mogli uvjeriti da nije suština u uvozu stranih sorti, nego u tome da imamo i našu nauku i struku i da postižemo izuzetno dobre rezultate i sa domaćim sortimentom.

Naglasio je da imaju dva posebna hit proizvoda, a to su dvije nove sorte tritikalea, te nove sortimente pšenice, raži, zobi i ječma. Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, istakao je da su podaci o uvozu sjemena u RS poražavajući za nas.

„Uvozimo jako puno sjemena i moramo da jačamo domaće institucije koje proizvode sjeme na našim parcelama, a imamo takve institucije. To treba da nam bude prevashodni cilj“, rekao je Pašalić.

Izvor: Nezavisne novine