Connect with us

PRIVREDA

Isplata podsticaja podijelila mljekare

BANJALUKA – Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, na čelu sa Vladimirom Usorcem, zaprijetilo je da će blokirati puteve u RS ukoliko im Vlada RS do određenog roka ne izmiri sva dugovanja za podsticaje, dok s druge strane neki veliki mljekari smatraju da je to pogrešan put i da ne treba ići u proteste.

Objavljeno

 


 

Ta druga grupa proizvođača mlijeka smatra da sve probleme treba rješavati dijalogom sa nadležnim institucijama, a nikako blokirati puteve i na taj način silom pokušavati ostvariti svoja prava. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, rekao je da je UO ovog udruženja u ponedjeljak veče održao sjednicu u Gradišci i da joj je prisustvovao 21 od 24 člana. Dodao je da im nije isplaćeno 16,3 miliona maraka podsticaja za prošlu godinu, te 25 miliona KM za ovu godinu, te je UO iz tog razloga zaključio da se Željki Cvijanović, predsjednici Vlade RS, uputi pismo u kojem traže da im se u roku od pet dana dostavi dinamika isplate podsticaja.

„Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor, donijeli smo odluku da izađemo u blokadu magistralnih puteva svaki dan u jednoj od opština, a najvjerovatnije ćemo krenuti iz Prnjavora“, rekao je Usorac. Izrazio je nadu da će resorno ministarstvo ispoštovati najavu da će u toku jučerašnjeg dana isplatiti pet miliona maraka podsticaja, te da će se sa premijerkom uspjeti dogovoriti i da pravdu neće morati tražiti na ulici, nego na njivama.

„Naše je da proizvodimo meso, mlijeko, pšenicu, a na Ministarstvu i Vladi RS je da obezbijede podsticaje koji su usvojeni u budžetu, a propisani određenim pravilnicima. Prema tome, tražimo ono što je normalno i ne možemo izdržati da nam osam mjeseci nisu plaćeni podsticaji, ostali smo bez para i ne možemo više poslovati“, kazao je Usorac. On je upozorio da je stanje u mljekarskom sektoru veoma kritično jer, pored podsticaja koje nisu dobili, ima problema i s otkupom mlijeka. „Nadamo se da će i ovih preostalih 11,3 miliona KM za podsticaje biti isplaćeno u veoma kratkom roku jer u protivnom ne možemo poslovati“, rekao je Usorac i dodao da sada ima oko 4.000 mljekara u RS, a da je u Udruženju aktivnih oko 920, koji plaćaju članarinu.

Međutim, suprotno mišljenje ima Čedomir Borojević, vlasnik farme krava u Šamcu i jedan od najvećih proizvođača mlijeka u RS, koji kaže da nikad neće izaći na proteste koje zagovara Usorac jer postoje drugi metodi za to, i to u razgovoru sa Ministarstvom i kroz pravi partnerski odnos.

S tim u vezi, kazao je da Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede RS, ima najkorektniji odnos prema proizvođačima mlijeka. „Moj prijatelj Usorac po pravilu organizuje sastanke tajno, danas za sutra, a nikad kako to po nekim regulama Udruženja treba da bude.

Reklama

Tako je bilo i ovog puta, sazvao je jedan broj proizvođača mlijeka koji ga podržavaju iz raznih razloga, ali nesvjesno to rade. On ih pokušava stalno lažima obmanuti i čitav posao koji upravo radi je posao s Udruženjem poljoprivrednih proizvođača RS, kako ga on naziva, a dodaje i ono mljekara“, rekao je Borojević.

On je dodao da to udruženje nikad nije tako registrovano, te da „Usorac i ovog puta lažima pokušava da obmane jedan broj dobrih i čestitih ljudi i manipuliše njima na taj način“. Sličnog je mišljenja i Radojica Vidović, poljoprivredni proizvođač iz sela Kukulje, u opštini Srbac, koji smatra da se svi problemi mogu riješiti na drugi način, a ne protestima i blokadama puteva. „Mislim da probleme treba rješavati razgovorom, dakle kroz dijalog, a ne slažem se s tim da se silom trebaju ostvarivati prava“, kazao je Vidović.

Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, rekao je da je u toku jučerašnjeg dana trebalo da bude isplaćeno pet miliona maraka za poljoprivredne proizvođače, u okviru čega su sredstva za premiju za mlijeko za oktobar i novembar prošle godine. Dodao je da će u narednoj sedmici isplatiti i premiju za mlijeko za decembar prošle godine, čime bi izvršili svoje obaveze prema mljekarima za 2015. Takođe, biće isplaćeni i određeni zaostaci prema proizvođačima voća i povrća, kao i sredstva za kapitalne investicije i nabavku mehanizacije.

„Apsolutno ne postoje razlozi za proteste jer, kao što sam rekao, biće isplaćene premije, a stanje u mljekarskom sektoru je povoljno i netačne su informacije da je došlo do pada proizvodnje mlijeka, već se, naprotiv, bilježe pozitivni trendovi“, rekao je Pašalić.

Dodao je da je samo u aprilu ove godine otkupljeno 200.000 litara mlijeka više nego u aprilu 2014. godine. „Nema razloga za proteste i ne razumijem zbog čega ta neformalna grupa građana protestuje, protiv koga i čega i šta im je cilj. Ne razumijem poziciju u kojoj se nalazi ta grupa građana“, naglasio je Pašalić i dodao da Ministarstvo nikome nije okrenulo leđa i da se prema svim poljoprivrednim proizvođačima u RS ponaša kao i do sada.

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu