Isplata podsticaja podijelila mljekare

0

 

Ta druga grupa proizvođača mlijeka smatra da sve probleme treba rješavati dijalogom sa nadležnim institucijama, a nikako blokirati puteve i na taj način silom pokušavati ostvariti svoja prava. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, rekao je da je UO ovog udruženja u ponedjeljak veče održao sjednicu u Gradišci i da joj je prisustvovao 21 od 24 člana. Dodao je da im nije isplaćeno 16,3 miliona maraka podsticaja za prošlu godinu, te 25 miliona KM za ovu godinu, te je UO iz tog razloga zaključio da se Željki Cvijanović, predsjednici Vlade RS, uputi pismo u kojem traže da im se u roku od pet dana dostavi dinamika isplate podsticaja.

„Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor, donijeli smo odluku da izađemo u blokadu magistralnih puteva svaki dan u jednoj od opština, a najvjerovatnije ćemo krenuti iz Prnjavora“, rekao je Usorac. Izrazio je nadu da će resorno ministarstvo ispoštovati najavu da će u toku jučerašnjeg dana isplatiti pet miliona maraka podsticaja, te da će se sa premijerkom uspjeti dogovoriti i da pravdu neće morati tražiti na ulici, nego na njivama.

„Naše je da proizvodimo meso, mlijeko, pšenicu, a na Ministarstvu i Vladi RS je da obezbijede podsticaje koji su usvojeni u budžetu, a propisani određenim pravilnicima. Prema tome, tražimo ono što je normalno i ne možemo izdržati da nam osam mjeseci nisu plaćeni podsticaji, ostali smo bez para i ne možemo više poslovati“, kazao je Usorac. On je upozorio da je stanje u mljekarskom sektoru veoma kritično jer, pored podsticaja koje nisu dobili, ima problema i s otkupom mlijeka. „Nadamo se da će i ovih preostalih 11,3 miliona KM za podsticaje biti isplaćeno u veoma kratkom roku jer u protivnom ne možemo poslovati“, rekao je Usorac i dodao da sada ima oko 4.000 mljekara u RS, a da je u Udruženju aktivnih oko 920, koji plaćaju članarinu.

Međutim, suprotno mišljenje ima Čedomir Borojević, vlasnik farme krava u Šamcu i jedan od najvećih proizvođača mlijeka u RS, koji kaže da nikad neće izaći na proteste koje zagovara Usorac jer postoje drugi metodi za to, i to u razgovoru sa Ministarstvom i kroz pravi partnerski odnos.

S tim u vezi, kazao je da Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede RS, ima najkorektniji odnos prema proizvođačima mlijeka. „Moj prijatelj Usorac po pravilu organizuje sastanke tajno, danas za sutra, a nikad kako to po nekim regulama Udruženja treba da bude.

Tako je bilo i ovog puta, sazvao je jedan broj proizvođača mlijeka koji ga podržavaju iz raznih razloga, ali nesvjesno to rade. On ih pokušava stalno lažima obmanuti i čitav posao koji upravo radi je posao s Udruženjem poljoprivrednih proizvođača RS, kako ga on naziva, a dodaje i ono mljekara“, rekao je Borojević.

On je dodao da to udruženje nikad nije tako registrovano, te da „Usorac i ovog puta lažima pokušava da obmane jedan broj dobrih i čestitih ljudi i manipuliše njima na taj način“. Sličnog je mišljenja i Radojica Vidović, poljoprivredni proizvođač iz sela Kukulje, u opštini Srbac, koji smatra da se svi problemi mogu riješiti na drugi način, a ne protestima i blokadama puteva. „Mislim da probleme treba rješavati razgovorom, dakle kroz dijalog, a ne slažem se s tim da se silom trebaju ostvarivati prava“, kazao je Vidović.

Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, rekao je da je u toku jučerašnjeg dana trebalo da bude isplaćeno pet miliona maraka za poljoprivredne proizvođače, u okviru čega su sredstva za premiju za mlijeko za oktobar i novembar prošle godine. Dodao je da će u narednoj sedmici isplatiti i premiju za mlijeko za decembar prošle godine, čime bi izvršili svoje obaveze prema mljekarima za 2015. Takođe, biće isplaćeni i određeni zaostaci prema proizvođačima voća i povrća, kao i sredstva za kapitalne investicije i nabavku mehanizacije.

„Apsolutno ne postoje razlozi za proteste jer, kao što sam rekao, biće isplaćene premije, a stanje u mljekarskom sektoru je povoljno i netačne su informacije da je došlo do pada proizvodnje mlijeka, već se, naprotiv, bilježe pozitivni trendovi“, rekao je Pašalić.

Dodao je da je samo u aprilu ove godine otkupljeno 200.000 litara mlijeka više nego u aprilu 2014. godine. „Nema razloga za proteste i ne razumijem zbog čega ta neformalna grupa građana protestuje, protiv koga i čega i šta im je cilj. Ne razumijem poziciju u kojoj se nalazi ta grupa građana“, naglasio je Pašalić i dodao da Ministarstvo nikome nije okrenulo leđa i da se prema svim poljoprivrednim proizvođačima u RS ponaša kao i do sada.

Izvor: Nezavisne novine