Kako smanjiti potrošnju mobilnog interneta

0

Riješite se aplikacije Facebook

Poznato je da Facebook aplikacija za Android uzima priličnu količinu mobilnog internet prometa. Moguća alternativa je Tinfoil for Facebook, ili da pregledate Facebook koristeći Chrome.

Koristite aplikacije, servis i igre offline
Neke aplikacije i igre moraju biti stalno povezane sa internetom kako bi funkcionisale. Drugima to nije nužno: dovoljno je preuzeti ih. Provjerite šta među često korišćenim aplikacijama i igrama možete da uklonite bez spajanja na internet.

Ograničite pozadinski promet podacima
Otvorite Settings, pa Data usage i zatim Restrict Background Data za pojedine aplikacije, odnosno Settings, pa Apps. Možete i promijeniti postavke za sinhronizaciju Google servisa ako otvorite Settings, pa Account, Google i potom pod korisničkim nalogom odznačite servise za koje ne želite automatsko usklađivanje i nadograđivanje.

Isključite automatsku nadogradnju
Nadogradnja aplikacija takođe može značajno uticati na potrošnju mobilnog interneta. Provjerite da li to obavlja vaš pametni telefon automatski ili čeka vašu dozvolu.

Izbegavajte streaming
YouTube, Spotify, Vine i slični internet servisi mogu biti veliki potrošači podataka. Ako ne možete bez muzike i videa dok ste u pokretu, prebacite dio zbirke sa računara na telefon i slušajte ili gledajte offline.

Otkrijte koje aplikacije najviše troše
Otvorite Settings, pa Data usage kako bi ustanovili koje aplikacije najviše troše mobilni internet pa odlučite hoćete li da ih potpuno uklonite ili redukujete njihovo korišćenje.

Koristite offline navigaciju
Google Maps i slični servisi mogu takođe biti veliki potrošači ako niste oprezni. Srećom, moguće ih je koristiti i bez pristupa internetu.

Izbjegavajte upload videa i slika
Minut HD videa je kao 200 MB podataka za prenos. Ako vam nije hitno, bolje sačekajte dok se ne nađete u Wi-Fi zoni.

Koristite bluetooth
Osim Wi-Fi-ja, na raspolaganju vam je još jedan standard za prenos podataka čije korišćenje nećete skupo platiti. Bluetoothom možete jednostavno prebaciti i veoma velike datoteke ako ste u mreži.

 

Izvor: B92