Kod Prokuplja počeo da radi najveći teleskop u regionu

0

 

Kontrola i nadzor teleskopa “Milutin Milanković” koji je smješten u pokretnoj kupoli vrši se u realnom vremenu preko interneta, a sam teleskop je dvostruko veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potuno je robotizovan i, prema procjeni astronoma, očekuje se da će omogućiti niz naučnih otkrića u narednom periodu.

Vrijednost teleskopa koji je nabavljen u okviru projekta “Belissima” je oko milion evra, a novac je obezbjedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i resorno Ministarstvo nauke.

„Teleskop na Vidojevici će obezbjediti posmatranja bliskih galaksija korišćenjem različitih astronomskih tehnika, izučavanjem mase Mliječnog puta, kao i praćenje malih tijela poput kometa i asteroida. Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe“,  kaže Miodrag Sekulić, astronom na astronomskoj stanici na Vidojevici.

U organizaciji beogradske Opservatorije na Vidojevici je u toku i naučni skup na kome učestvuje četrdesetak astronoma iz Srbije, Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Engleske.

Izvor: RS N1 info