Connect with us

PRAVO

Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora zbog utaje poreza

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića

Objavljeno

 


jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. Istom odlukom Mišković je danas oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Maja Ilić rekla je da je sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno.

– Nema dileme da je Miroslav Mišković pomagao Marku. On mu je rekao da kupi akcije po jednoj, a proda po drugoj cijeni – navela je sudija.

Prema njenim rečima, Marko Mišković je pokušao da minimizira svoju ulogu, a iza njegovih poteza stoji Miroslav Mišković. On je donosio strateške odluke kada je u pitanju „Mera investment fond“ (Markovo preduzeće).

Sudija je ukazala da je odluku o prodaji 41 odsto akcija vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću donijeo Miroslav Mišković, kako je sam rekao, za „tri sekunde“.

Reklama

Vlasnik „Delte“ nije prisustvovao izricanju presude, na šta i nije obavezan.

Advokat Miroslava Miškovića, Zdenko Tomanović, rekao je za „Blic“ da je ova presuda pokazatelj da je Srbija deleko od nezavisnog pravosuđa.

– Ova presuda pokazuje nedostatak hrabrosti suda da se suprotstavi obećanjima političara. Sud je našao izgovor da političke želje dobiju formu koju su političari i želeli, pa ga je osudio za to što je savetovao sina da utaji porez – rekao je on i dodao da se takav sud bazirao na podrazumjevanoj bliskosti oca i sina, a ne na dokazima.

Advokat je kritikovao i to što je sud Miroslava Miškovića osudio na mnogo višu kaznu – pet godina zatvora, od sina koji je kao izvršilac djela – poreska utaja osuđen na tri i po godine zatvora.

Odgovarajaći na pitanje zbog čega se njegov klijent nije pojavio na izrcanju presude, Tomanović je rekao:

– Mišković nije došao, jer nije želio da prisustvuje izricanju presude pred onima koji su mu narušili zdravlje i koji su donosili odluke na osnovu tuđih priča – rekao je Tomanović i dodao da će uložiti žalbu na presudu i tražiti povraćaj jemstva (12 miliona evra) koje je biznismen dao da bi bio pušten iz pritvora.

Reklama

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj riječi zatražilo da sud osudi Miškovića na kaznu od 12 godina zatvora i novčanu kaznu, dok je Miškovićeva odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optuženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim, Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest“ plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemjesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

 

Reklama

Izvor: Blic

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu