Connect with us

PRAVO

Srpski radnici – puka radna snaga i biće još gore

BEOGRAD – Zakon o radu, koji je na snazi dve godine, po mišljenju predstavnika sindikata, nije donijeo ništa pozitivno za radnike.

Objavljeno

 


Naprotiv, prava radnika su umanjena, a broj nezaposlenih nije znatno izmenjen.

Od izmjena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju, a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvjesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.

Po riječima predsjednika Ujedinjenih granskih sindkata “Nezavisnost” Branislava Čanka, efekti novog Zakona o radu izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mjesta, već su mnogo radnici ostali bez posla.

“Ne znam nikoga ko je zbog Zakona o radu dobio posao, a to je i logično, pošto zakoni ne zapošljavaju, već to radi privreda”, kaže Čanak.

“Za sada ne znam kakve će izmjene radnog zakonodavstva biti, ali očekujem da će ići u pravcu još većeg razvodnjavanja prava radnika, jer je to još jedino ostalo da se promjeni”, kaže on.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić ukazuje da u protekle dvije godine važenja Zakona o radu pozitivnih efekata nema, a poslodavcima je omogućeno lakše otpuštanje.

Reklama

“Suština je da su očekivani efekti, koji bi vodili u dobrom smjeru, izostali, osim što je, na osnovu informacija iz medija, zbog boljeg rada inspekcijskih službi i člana zakona koji obavezuje poslodavace da prikažu sve zaposlene, bez obzira gde rade i gdje je sjedište firme, smanjen rad na crno”, kaže Milić.

“Novi Zakon o radu pogoršao je položaj radnika, jer poslodavci imaju puno veća ovlašćenja, a radnici gotovo nikakva prava i svedeni su na puku radnu snagu”, navodi on. 

 

Primjer u Francuskoj

U Francuskoj radnici protestuju zbog promjena radnog zakonodavstva, ali, kako kažu predstavnici sindikata, veoma je teško porediti proteste u ovoj zemlji i u Srbiji. Branislav Čanak ukazuje na to da je mnogo toga drugačije – od prava radnika, ali i od stava javnosti, niko nije protiv štrajkača, pošto se podrazumjeva da radnici imaju pravo da ne budu zadovoljni i to iskažu. Po riječima Gorana Milića, u Francuskoj je veoma malo sindikalno organizovanih radnika, manje od osam odsto, a na protestima je daleko više radnika, jer su svjesni toga da će se svaka izmjena radnog zakonodavstva odraziti na buduće radnike. On ističe da su radnici u Srbiji suočeni sa strahom od gubitka radnog mjesta, a granica siromaštva pretrpana je radnicima, pa zato gotovo da i nema protesta, dok Ranka Savić ukazuje da su protesti u Srbiji bili mlaki, što je porazno i za srpsko društvo i za sindikate.

Predsjednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranka Savić kaže da gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona o radu, odnosno prava radnika su znatno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih.

“Novi zakon je ukinuo ekonomske prinadležnosti radnika, kao što je, recimo, obračun staža, plaćanja smjenskog rada… a sa aspekta sindikata zakon je poguban

jer je njihova snaga i djelovanje umanjeno i sindikati nemaju snagu da zaštite radnike u nizu njihovih ekonomskih, socijalnih i radnih prava”, kaže Ranka Savić.

Reklama

„Uz ovaj zakon omogućeno je veoma lako otpuštanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu o radu smanjen broj nezaposlenih, ne vjerujem u način na koji se došlo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi.“

Ona ukazuje da je Zakon o radu je doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji rade za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pitaju za cijenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne.

“Izmjene radnog zakonodavstva, koje se najavljuju do 2018. godine, još uvek nisu poznate, ali ne treba sumnjati da će dovesti do novog snižavanja prava radnika i većih pogodnosti za poslodavce i investitore, da će se ići ka još fleksibilnijem zakonu, koji će omogućiti lakše zapošljavanje, kada je poslodavcu potrebno, i još lakše otpuštanje. Ipak, očekujem da se izmjenama zakona pravno reguliše rad preko agencija za zapošljavanje, odnosno položaj zaposlenih na lizing, jer oni postoje i njihov pravnoradni status mora biti regulisan”, kaže Ranka Savić.

 

Izvor: B92

 

Reklama

 

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu