Nelagoda i oprez na tržištima, cijene akcija pale

0

Glavni indeksi na Wall Street-u su u prošloj nedelji ostvarili različite rezultate. Dow Jones je oslabio 0,4 odsto, S&P 500 je ostao nepromenjen u odnosu na početak nedjelje, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,2 odsto.

U Evropi je londonski FTSE 100 na nedeljnom nivou oslabio 1,0 odsto, francuski CAC40 2,1 odsto a nemački DAX 1,8 odsto.

Japanski Nikkei indeks je u nedjelji dana izgubio na vrijednosti 1,1 odsto.

Nelagodnost na tržištima povećana je nakon izvještaja američkog Ministarstva rada objavljenog u petak koji je pokazao da je ekonomija SAD kreirala samo 38.000 radnih mjesta u maju u odnosu na očekivanih 162.000. Dodatno, predviđanja za prethodna dva mjeseca su snižena na neto 59.000, dok je pad stope nezaposlenosti sa 5 na 4.7 procenata. Međutim, taj procenat je smanjen iz problematičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

“Prvo je to bio šok. Međutim, tržište se kasnije smirilo jer ne samo da je sada malo vjerovatno da će Fed povećati kamate na ljeto, nego možda neće ništa preduzimati po tom pitanju ovoj godini”, kaže Mark Grant, direktor u “Hilltop Securities”.

Do juče je veliki broj analitičara smatrao da postoje realni izgledi da će američka centralna banka povećati kamatne stope u u junu ili julu. Međutim, izvještaj o zapošljavanju u maju je povećao vjerovatnoću da će Fed odložiti naredno povećanje kamatnih stopa na decembar.

Ulagači na tržištu kapitala sada smatraju da postoji samo 6 odsto šansi da će Fed povećati kamate u junu, dok su prije izvještaja o zapošljavanju davali više od 20 odsto. Šanse za povećanje kamata u julu pale su na 33 odsto, dok su još u četvrtak iznosile skoro 60 odsto.

Kako se približava 23. jun, kada će Britanci na referendumu glasati o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji ankete pokazuju da je sve neizvjesnije koju će opciju građani izabrati.

Najnovije istraživanje koje je provela ugledna agencija “Opinium” pokazuje da broj pristalica ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u članstvu EU opada.

Tri nedjelje uoči referenduma, po anketi Opiniuma 43 odsto Britanaca glasalo bi za ostanak u EU, dok se za izlazak iz EU izjasnio se 41 odsto anketiranih.

Kako prenose britanski mediji značajniji je podatak da su neopredeljeni glasači naklonjeniji Brexit-u.

U nedjelji koja dolazi pažnja investitora će biti usmjerena na govor predsjednice Federalnih rezervi Janet Yellen na temu ekonomske perspektive i monetarne politike koji treba da se održi u ponedjeljak u Filadelfiji.

Važno za tržišta biće i objavljivanje trgovinskih podataka iz Kine i preliminarni rezultati Univerziteta u Mičigenu o potrošačkom sentimentu u SAD.

Izvor: Gde investirati