Connect with us

FINANSIJE

Više od 2.000 klijenata podnijelo zahtjev za konverziju kredita

BANJALUKA – Više od dvije hiljade klijenata Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka podnijelo zvaničan zahtjev za korišćenje novog rješenja za konverziju kredita u švajcarskim francima – rekao je predsjednik Uprave Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka Dragan Kovačević.

Objavljeno

 

 

Kovačević je rekao da su do sada obradili 95 odsto podnesenih zahtjeva, te da je 676 kredita konvertovano ili je u završnom procesu konverzije.

„Tokom juna očekujemo sprovođenje konverzije velike većine ovih kredita. U isto vrijeme i naša sestrinska banka u Federaciji BiH vrlo uspješno rješava ovo pitanje“, istakao je Kovačević .

On je dodao da je upravo brza dinamika uspješnog rješavanja pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima govori da su klijenti prepoznali da je riječ o fer i kvalitetnom rješenju.

Kovačević je naveo da je Hipo banka u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila rast kreditnih plasmana od 300 odsto u odnosu na isti period lani.

„Hipo banka Banjaluka je već dugi niz godina jedna od bolje kapitalizovanih banaka na domaćem tržištu sa značajnom stopom adekvatnosti kapitala iznad zakonom propisanih vrijednosti, što je najbolji dokaz stabilnosti i sigurnosti budućeg poslovanja“, kaže Kovačević.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.