Nestle povukao dječji proizvod iz Srbije

0

 

Švajcarska kompanija Nestle Adriatic, poslije hrvatskog, povukla i sa srpskog tržišta proizvod “nestle pahuljice” zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.

 – Dobrovoljno smo povukli dvije proizvodne serije iz kategorije proizvoda “nestle žitne dječje pahuljice – 8 žitarica”, od 600 grama, sa serijskim brojevima: 52780291 i 52870291, proizvedenih u oktobru 2015. godine za srpsko tržište – kažu za Novosti u kompaniji Nestle Adriatic Srbija.

Razlog tome je, dodaju, objavljivanje uredbe Evropske komisije od 19. februara 2016. godine, kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u prerađenoj hrani na bazi žitarica za odojčad i malu djecu. Supstanca tropan-alkaloid je prirodna, prisutna je u nekim biljkama i njena količina nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije.

Povjerenje potrošača, kao i sigurnost i kvalitet proizvoda su, kako kažu, za njih od velike važnosti, stoga je prije dva dana, 30. maja 2016. Nestle Adriatic odlučio da dobrovoljno povuče pomenute serijske brojeve tog proizvoda sa tržišta, iako su one proizvedene u oktobru 2015. godine, pet mjeseci prije objavljivanja nove uredbe Evropske unije, i zakonski su ispravne.

– Konzumiranje “nestle žitnih dečjih pahuljica – 8 žitarica”, od 600 grama ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača – tvrde u toj kompaniji. – Odluka o povlačenju robe iz prodaje odnosi se isključivo na navedeni proizvod, navedene serije i datum proizvodnje.

Izvor: GdeInvestirati