Novi talas poskupljenja cigareta

0

 

Najbolje bi bilo prestati, ali to je jako teško kad pušite decenijama, pričaju pušači – navika je druga priroda. Zbog skupoće mnogi su odavno prešli na motanje duhana.

Duhanske kompanije imaju pravo da mijenjaju cijene cigareta, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje. Kako nikome nije u cilju da izgubi vjernu mušteriju, uglavnom se zaobilazi naglo i drastično poskupljenje, već će većina odlučuje na postepeno i sigurno.

Ono što su u obavezi je da Upravi na vrijeme, mjesec dana ranije, dostave obavještenje o eventualnim poskupljenjima. Kada stupi na snagu nova cijena, ona postaje važeća, bez obzira šta piše na kutiji.

„Iz razloga što svi oni koji prometuju cigarete imaju obavezu da na dan početka primjene nove cijene izvrše popis zaliha, obračunaju razliku akciza uplate na jedinstven račun, a tako popisane zalihe po novoj cijeni moraju da budu na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, odnosno dok se na tržištu ne pojave cigarete sa novim markicama koje će imati novu maloprodajnu cijenu“, izjavio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Sezona poskupljenja cigareta počela je u aprilu, do kraja juna najavljena su i nova, a hoće li se taj trend nastaviti zavisiće isključivo od duvanskih kompanija.

Izvor: ATV