Connect with us

PRAVO

Novi Zakon o financijskom poslovanju doprinosi ispunjavanju obveza SSP-a

SARAJEVO –  Novim zakonom o financijskom poslovanju uređuje se finansijsko poslovanje društava i javnih organa, rokovi izvršenja novčanih obveza i pravne posljedice za zakašnjenje u izvršenju plaćanja.

Objavljeno

 


 

Preduzetnik je obvezan, po novom Zakonu o finansijskom poslovanju, najkasnije u roku od 60 dana od nastanka nelikvidnosti poduzeti mjere finansijskog restrukturiranja radi ponovnog uspostavljanja stanja likvidnosti.

To je potvrdila federalna ministrica finansija Jelka Milićević pojašnjavajući Zakon poslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su ga danas odobrili, a što je ranije učinio i Predstavnički dom.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenim novinama Federacije BiH“, a počet će se primjenjivati nakon isteka šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu, javlja Fena.

Milićević je pojasnila da se novim zakonom o finansijskom poslovanju uređuju financijsko poslovanje društava i javnih organa, rokovi izvršenja novčanih obveza i pravne posljedice za zakašnjenje u izvršenju plaćanja.

Donošenjem ovog Zakona doprinijet će se ispunjavanju obveza iz Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju.

Reklama

Cilj je da se zakonski uredi izvršenje novčanih obveza u poslovnim (komercijalnim) transakcijama kao i u transakcijama po osnovi zaključenih ugovora o projektiranju i izvođenju javnih i građevinskih radova.

To bi, navodi se u obrazloženju, osiguralo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta, a time i poticanje konkurentnosti posebno malih i srednjih poduzeća.

Zakon sadrži odredbe koje su sukladne odredbama Direktive 2011/07/EU Evropskog parlamenta i Savjeta Europe o suzbijanju zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima.

 

Izvor: Večernji.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu